Израел удари посолството на Иран в Дамаск, загина висш член

Убити са други 8 души

01.04.2024 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова
Израел удари посолството на Иран в Дамаск, загина висш член

Израел нанесе удар по иранското консулство в Дамаск, съобщиха държавните медии, а неправителствена организация съобщи, че при безпрецедентното нападение са били убити 8 души.

"Израелските удари бяха насочени към сграда в квартал "Мазех" в Дамаск" - район, в който се намират сградите на посолствата и сградата на ООН, съобщи официалната сирийска информационна агенция "Сана". Тя добави, че "системите за противовъздушна отбрана са атакували вражески цели в околностите" на столицата.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че при нападението са загинали осем души.

В Техеран иранските държавни медии потвърдиха, че израелски удар е унищожил пристройка на иранското посолство в Сирия. Иранската информационна агенция Nour съобщи, че "Хосейн Акбари, посланик на Ислямска република Иран в Дамаск, и семейството му не са пострадали при израелската атака".

Кореспондент на AFP, намиращ се на мястото на събитието, потвърди, че пристройката към посолството е била напълно разрушена от удара, информира БГНЕС.

Източници на Ройтерс предават, че Мохамед Реза Захеди, лидер на Корпуса на гвардейците на иранската революция, е загинал при удара.

Снимки показват напълно разрушената сграда, превърната в развалини. Недалеч от мястото на инцидента десетки мъже са се събрали насреща. На място има линейка. Ударът е бил в непосредствена близост до посолството на Канада в Дамаск.

Иранските държавни медии потвърдиха, че израелски удар е унищожил пристройка към иранското посолство в Сирия.

Снимка: БГНЕС / Архив