България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Личният пример отсъства: Под 2% от родителите четат книжки на децата си редовно

"Книгата трябва да присъства в яслените групи и детските градини", категорична е Виктория Бисерова

02.04.2024 | 11:47 Редактор: Искра Ангелова

Под 2% от родителите у нас четат редовно на децата си. Това показват данни на едно от последните направени проучвания. Днес отбелязваме Международния ден на детската книга.

"Не само че може, но и трябва четенето на детски книжки да се превърне в национална кауза. Дори сме закъснели. При всеки повод си говорим колко е важно да четем. Както казва Дамян Яков, четенето е свързано с нашата национална сигурност и точно тези резултати, и всички проучвания, които се правят, включително и тревожните данни на функционалната грамотност, показват, че трябва да стане национална кауза", каза издателят и преподавател в Софийския университет Виктория Бисерова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ трябва да се направи широко обединение, начело с държавата.

"Трябва да се каже, че четенето на книги е много важно, то ни изгражда като общество, променя средата. Гарант е за демократичните процеси в едно общество, гарант е за толерантност в обществото, гарант е, че няма да има войни и че ние икономически ще бъдем по-добри", допълни Бисерова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че единици са децата, които изграждат любов към книгите, ако нямат пример у дома.

"Ето защо е важно да се чете на децата, още преди те да са се появили на бял свят. И от първия ден, в който детето е вкъщи - в семейна и спокойна среда, трябва да се създаде този навик. Родителите също е нужно да се подготвят и да си създадат този навик. Могат да получат подкрепа от страна на педиатри, психолози, библиотекари. За да увеличим дела на родителите, които четат книги, трябва да работим с такива национални кампании", настоя Бисерова и добави, че когато децата са свикнали книгата да е в тяхното ежедневие, те я търсят.

Преподавателят подчерта, че книгата трябва да присъства в яслените групи и детските градини. А от 2 до 23 април има редица събития, свързани с четенето на книги.

Гледайте целия разговор във видеото.