Бързото четене, срам за читателя - как по-лесно да извличаме смисъла на един текст?

Специалистите са категорични, че скоростното четене има повече негативи

10.02.2024 | 14:28 Редактор: Деси Николова

Скоростта на четене може да повлияе на нашата концентрация, когато четем любимата си книга. Оказва се, че интензитетът на четене помага да разберем по-бързо смисъла на текста, както и да разгърнем по-добре въображението си.

Според експерти, ако балансираме скоростта на четене, можем да получим по-добро възприятие на текста. 

"Оказва се, че това не е необходимо - дори забавя скоростта ни на четене и ни вкарва в тези автохипнотични състояния, които тотално чупят концентрацията ни при четене. Трябва да балансираме с бързо и бавно, иначе прегряваме и спираме да възприемаме", разясни организаторът и водещ на "Умотека" Димитър Караманчев.

А по последни данни повечето хора не са променяли начина си на четене от първи клас. 

од 1 % от хората въобще знаят показателите си като скорост на четене и ниво на възприемане. Масово никой не знае, а масово му се налага да чете", посочи Караманчев

Специалистите са категорични, че скоростното четене има повече негативи. 

"Прави ми впечатление, че много от родителите, когато стане дума за четене, смятат, че курсовете по скоростно четене, бързо четене, ще решат проблема с четенето. Трябва да си даваме сметка, че да може човек да чете добре, е важно да извлича смисъла и да може да чете между редовете, а не просто да отметне определено количество страници, защото това не помага развитието на критично мислене и преносът на знание от една област в друга", заяви председателят на Фондация "Детска книга" Валентина Стоева.

И именно заради това съветват скоростно или не, да четем всеки ден, за да можем да живеем пълноценно.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR