България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ето как можем да подобрим в пъти скоростта си на четене

Повечето хора не са променяли начина си на четене от първи клас, заяви Димитър Караманчев

09.02.2024 | 07:50 Редактор: Елеонора Танева

Чрез специално подбрани музика и техники можем да повишим скоростта си на четене. 

"Скоростно четене не непременно е бързо. Повечето хора четат с 200 думи в минута, тъй като повтарят всяка дума в главата си. Това забавя скоростта на четене и вкарва в монотонни автохипнотични състояния. Това е, защото не подавате достатъчно информация на мозъка си и той върши други задачи. Идеята е да варираме - бързо и бавно четене", обясни организаторът и водещ на "Умотека" Димитър Караманчев в студиото на "България сутрин".

За 13 г. са направени проучвания на над 5 000 души. Оказва се, че повечето хора не са променяли начина си на четене от първи клас, а под 1% от хората знаят показателите си като скорост на четене.

"Тази скорост може да се повиши като четем интересен роман - тогава забързваме и така можем да четем с часове, но когато четем бизнес, техническа литература това не се случва", даде пример гостът.

Тази вечер в Националния дом на студента в София ще се проведе "Умотека", на която за няколко часа човек може да повиши скоростта си на четене с около 30%, а някои от курсистите вече имат повишение с 400%.

"Съществува при четенето визуална глътка - с един поглед колко думи можем да видим. Повечето хора, за да минат през един ред, масово правят 7 подскока и минават на следващия ред, скоростните читатели могат да минат един ред с два отскока, периферното зрение може да се подобри", каза Димитър Караманчев.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че при по-висока скорост има и по-добро възприемане на текста. Подчерта също, че има разлика между възприемане и запомняне

"Запомнянето иска 4-5 повторения с четене, писане, рисуване. Да пишем една дума 10 пъти не е продуктивно", категоричен е гостът.

Курсът е по метода сугестопедия, създаден от български лекар и учен.

Гледайте целия разговор във видеото.