България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се превърне ли четенето в национална кауза?

Виктория Бисерова: То спомага развитието на младите и значително благоприятства професионалната реализация

17.11.2023 | 10:20 Редактор: Ивета Велева

Четенето да се превърне в национална кауза - това е целта на организаторите на инициативата "Ден на четенето в България". Мотото на събитието е "Четенето дава възможности", а в него се очаква да се включат над 100 000 души. 

Издателят и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски" - Виктория Бисерова, вярва, че четенето трябва да се превърне в национална кауза за всички нас.

"То спомага развитието на младите и значително благоприятства професионалната реализация на децата и бъдещите юноши. Необходимо единно и широко обединение на институции и личности, като образованието е само част от всичко това", посочи тя в студиото на "България сутрин".

Според Бисерова е нужна подкрепа от целия държавен сектор, правителствен, неправителствен, местната власт, библиотекари, педагози и родители да се заемат с промяната на средата на децата и юношите, за тяхното по-добро бъдеще.

"Тази промяна няма как да осъществи единствено чрез индивидуалните усилия. Четенето дава възможности и е важно да децата да бъде предлагана интересна и увлекателна литература, според техните интереси и съобразно годините", добави гостът на Bulgaria ON AIR

"Важното за нас е да променим нагласата. Ние виждаме една сериозна подкрепа от различни организации като УНИБИТ, Института за литература, и това е само началото", подчерта Бисерова.

Тя добави, че четенето е фундаментално важно за реализацията на хората.

"Същото е и при възрастните – няма как да надскочим себе си с една голяма крачка. Това е постепенен процес - чрез вестниците, четенето от различни източници, книги, материали. Необходимите компетентности се сформират винаги с натрупване, постепенно", обясни Бисерова.

Статистика от проучване сочи, че повечето хора между 14-29 години нито учат, нито работят - това ни алармира, че трябва да бъдат предприети някакви мерки. Това води до криза в обществото. А 40% не са прочели нито една книга през живота си, стана ясно още от думите ѝ. 

Една от главните цели на Виктория Бисерова в момента е да създаде "Ден на четенето в България", като засега са се включили 350 градини и 3 библиотеки. Организацията е решила този ден да се чества в третия петък от месец ноември. 

Гледайте целия разговор във видеото.