България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Танцовият спектакъл "Заек" преплита модерното изкуство с българския фолклор

Стефани Ханджийска и Нели Георгиева разкриха подробности за проекта

29.03.2024 | 12:13 Редактор: Искра Ангелова

Преплитане на изкуствата - танцовият спектакъл "Заек" и приказката за момчето, което преминава в света на възрастните.

"Заек" е танцов спектакъл за момчето, което трябва да стане мъж. Интересното е, че ние се вдъхновяваме от българските ритуали и българското село, което е доста нетрадиционно за нашата съвременна танцова сцена. Написах сценарий, който много прилича на приказка, вдъхновен от нашите български ритуали на коледуване - един от първите ритуали, при който момчето отива с мъжете. Това означава неговото преминаване в света на възрастните", каза хореографът Стефани Ханджийска в студиото на "България сутрин".

Главният герой се казва Заек.

"Той е едно момче, много интелигентно, много бурно, но то не иска да порасне. Ние разглеждаме това през ритуала", допълни тя.

По думите на асистент хореографа Нели Георгиева всеки един член от екипа е имал много добре разписан сценарий как се развиват отделните герои.

"Съставът на танцьорския екип е с доста интересни роли - имаме мечка, мечкар. Има много артистизъм, много текст. Това, че ни е интересно на нас като артисти, дава много повече енергия и заряд на сцената, които предаваме", сподели тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

В спектакъла участва и известното митично създание в България - халата.

"Ако спечелиш доверието на халата, тя може да се награди по свръхначин. Няма да издаваме повече за този герой, но той наистина е интересен. Героите пътуват през снежна гора, водени от Царя на селото, опитахме се да си направим наши собствени ритуални танци. Гледахме фолклор, вдъхновихме се от стъпките, геометричните форми, също така и от прекрасната симетрия, която има в българския танц", разказа Ханджийска.

За костюмите за спектакъла те си партнират с българска фирма, която всъщност удължава живота на дрехите, като всичко е направено ръчно.

Спектакълът може да бъде видян на 31 март в "Топлоцентрала" Зала 1 от 19:30 ч.

Гледайте целия разговор във видеото.