България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рекордният бюджет на София ще отиде за по-високи заплати, детски градини и многоетажни паркинги

"Успяхме да постигнем страхотен баланс между инвестиции в инфраструктура и социални услуги", заяви Емилия Ангелова

29.03.2024 | 11:35 Редактор: Искра Ангелова

Столичният общински съвет прие бюджета на столицата. Общият бюджет на София е над 2,5 млрд. лева. Бюджетът беше одобрен от ПП-ДБ, "Спаси София" и групата на ГЕРБ-СДС. "За" гласуваха 45 общински съветници, "против" се обявиха 15.

"Бюджетът ни е наистина много добър, успяхме да постигнем страхотен баланс между инвестиции в инфраструктура и социални услуги. Колегите също оцениха факта, че положихме тези усилия. Този път взехме насериозно процеса по предлагане и интегриране на предложенията на останалите партии. Доста от техните предложения намериха място и в нашия бюджет - тези, които отговарят на нашата управленска визия", каза общинският съветник от ПП-ДБ-СС Емилия Ангелова в студиото на "България сутрин".

Според нея подкрепата за рекордния бюджет е заслужена.

"Един бюджет няма как да започне изцяло от нулата, това не би било добре и за града. Ние направихме разграничение спрямо това, което получихме като първоначално версия, и това, което ние предложихме на нашите колеги. В бюджета ясно могат да се откроят нашите предизборни приоритети. Това е строителството на детските градини - 41. Също така големите етажни паркинги на метрото", допълни Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че ще се проектират и 17-етажни паркинги в кварталите.

"С 10 млн. лв. увеличаваме средствата за районните администрации, междублокови пространства и зелени площи. Гледали сме да има баланс в абсолютно всички райони. Това, което е важно за детските градини, е, че включихме доста повече пари за проектиране. За съжаление, няма готови проекти и няма разрешителни за строеж", подчерта общинският съветник.

Ангелова поясни, че капиталовата програма е подробна: "Около 600 обекта има вътре. И не става въпрос за изграждане на нова инфраструктура, а става въпрос и за ремонтни дейности. Голяма част от училищата и детските градини не са в чудесно състояние".

Междувременно работещите в яслите поискаха повече пари за заплати.

"Това искане ще бъде удовлетворено, техните заплати ще се увеличат с 35% от 1 април. Осигурили сме 15 млн. лв. ГЕРБ вчера пък искаха да гласуваме отделно искането на медицинските сестри, тоест допълнително да увеличим бюджета, въпреки че ние имаме парите от държавата и това е държавно делегирана дейност. Неслучайно ние гласувахме "въздържали се" по това предложение, тъй като вече има намерени средства и няма смисъл ние да товарим общинския бюджет", коментира Емилия Ангелова.

Заплатите на служителите от градския транспорт също ще бъдат увеличени с 15%.

"Имаме голям недостиг на водачи. Освен увеличението на заплатите, ние искаме да им помогнем с редица социални придобивки, като например да получават допълнителна точка за влизане в детска градина, да има адекватни тоалетни на края на техния пробег. Говорим за общежития, които може да осигурим, тъй като голяма част от служителите пътуват сутрин", коментира гостът.

Общинският съветник отрече да има партньорство между тях и ГЕРБ: "Бюджетът щеше да мине и без подкрепата на ГЕРБ, тъй като гласовете стигаха. Те решиха да ни подкрепят, тъй като може би включихме доста техни предложения и смятаме, че е важно".

СОС са приели и глоби за общинските съветници: ако не се явиш в дадена комисия, санкцията ще е 500 лв., а ако се пропусне заседание - 1000 лв.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа