СОС прие рекорден бюджет за София, заделят най-много средства за градския транспорт

"Няма нищо политическо в добро строителство на детски градини и училища", заяви столичният кмет Васил Терзиев

28.03.2024 | 13:26 Редактор: Искра Ангелова

Столичният общински съвет прие рекорден бюджет, в който са заложени 2 млрд. лева. Най-много пари отиват за градския транспорт. "За" се обявиха 45 общински съветници, а "против" - 15.

"Чух някои от вас да казват, че подкрепата на бюджета е политическа заявка, със сигурност е такава. Това е заявка за подкрепа на софиянци. Няма нищо политическо за по-добър транспорт, няма нищо политическо в добро строителство на детски градини и училища. Днес всеки един от вас има възможност да покаже дали е добър съгражданин на София", каза столичният кмет Васил Терзиев.

"Значително увеличихме приходната част на бюджета и вече голямата задача на кмета е да предложи реформи, с които да реализира тези допълнителни приходи", настоя общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков.

По думите на Борис Бонев от ПП-ДБ бюджетът е уникален.

"Неслучайно използвам тази дума, защото той е рекорден за размерите на София и никога до този момент не е бил в такъв размер. За първи път имаме толкава демократичен бюджет. Никога досега не са били включвани толкова много предложения на гражданите и опозицията при изготвянето на капиталовата програма", поясни той.

В залата се чуха и неодобрителни възгласи - БСП, "Има такъв народ", "Възраждане" и Карлос Конрера не се съгласиха с приетата финансова рамка. 

"Разбира се, че няма да подкрепим бюджета, както и колегите преди нас казаха, че той е плах и неамбициозен, но най-странното е, че има 90% припокриване - това, което ние говорихме и на групата на ГЕРБ, докато бяха управляващи. И техните бюджети бяха неамбициозни, не решават нито един хроничен проблем ", категоричен бе Иван Таков от БСП.

"В капиталовата програма, в ремонтите и инвестициите ще видите съвпадение над 95% с бюджета "Фандъкова", който ние подкрепихме през септември. Ние винаги сме били отговорни, няма да се запънем и да тропаме с краче, да правим напук на някой, защото ще правим напук на гражданите", коментира Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Най-много пари отиват в секторите за образование, здравеопазване, инфраструктура и градски транспорт. Сред акцентите в бюджета са построяването на 40 нови детски градини и два многоетажни паркинга.

Вижте повече в репортажа.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR