Терзиев вдига заплатите в детското здравеопазване с пари от държавния бюджет

Увеличението ще е от 1 април

27.03.2024 | 18:59 Редактор: Беатрис Младжова

Работещите в общинското и детското здравеопазване в София ще получат исканите увеличения на заплатите. Това заяви кметът Васил Терзиев, след като медиците заедно със синдикати излязоха на протест.

Ден след сблъсъка на столичния кмет с протестиращите пред общината, той обяви, че заплатите на медиците ще бъдат увеличени, но парите ще бъдат взети не от бюджета на общината, а от този на държавата.

"Няма да ви обещая нещо, което не виждам как може да стане. Въпросът беше готови ли сме на 35% увеличение. Честният отговор е, че няма път как да се случи това нещо. Но стъпка по стъпка", посочи кметът на Столична община Васил Терзиев.

"Държахме държавата да влезе в роля и парите да дойдат от нея, а не от нашия бюджет, защото това би отворило врата към всеки, който работи с държавно делегирани бюджети да иска ние да го компенсираме", добави той.

Терзиев обеща, че вдигането на заплатите ще се случи от 1 април, а увеличенията са постигнати след активни разговори с Министерския съвет. 

15 минути след изявлението на кмета общинските съветници на ГЕРБ-СДС предложиха друго решение.

"Предлагам да бъдат пренасочени от резерва на кмета, който г-н Терзиев щедро е предвидил да бъде рекорден, при което предлагаме да бъде намален с 10 млн. лева, а предложеният от него е в размер от 23 млн. лева. Другите 10% в случай, че до 6 месеца не бъдат осигурени от държавата, ние ще направим актуализация на бюджета и съобразно изпълнение на капиталовата програма и ще ги гарантираме от есента занапред", каза председателят на общинския съвет Георги Георгиев.

Утре в дневния ред на местния парламент е обсъждането и приемането на бюджета на общината за 2024 г.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON Air

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа