Строителството в София обсъдиха от Камарата на архитектите с кмета Васил Терзиев

Общината трябва да е движеща процеса на градоустройството, изтъкна кметът

15.03.2024 | 10:42 Редактор: Елеонора Танева
Строителството в София обсъдиха от Камарата на архитектите с кмета Васил Терзиев

Представители на Камарата на архитектите в България (КАБ) проведоха работна среща с кмета на Столична община Васил Терзиев и неговия екип през седмицата. Срещата бе инициирана от КАБ с цел стартиране на диалог и сътрудничество по актуални теми, свързани с устойчивото развитие на София. От страна на КАБ участваха председателят арх. Владимир Милков, зам.-председателят проф. арх. Борислав Борисов, председателят на РК София град арх. Васил Василев, зам.-председателите на РК София град арх. Емил Стоянов и ланд. арх. Веселин Рангелов. На срещата присъстваха главният архитект на София Здравко Здравков и зам.-кметът по строителство Иван Матов.

Големите предизвикателства пред София са свързани с необходимостта от дългосрочно и устойчиво планиране на града, както и от стандартизиране на подхода и определяне на конкретни срокове за одобряване на подробните устройствени планове. Столична община трябва да поеме водеща роля в планирането на териториите и изграждането на необходимата инфраструктурата. 

“Досега движещи процеса на градоустройство са инвеститорите. Моето желание е да обърнем процеса и общината да е тази, която е водеща при планирането на териториите“, каза кметът на София Васил Терзиев.

"Пред София има много предизвикателства, които могат да бъдат решени в партньорство с професионалните организации. КАБ разполага с високо ниво на експертиза и компетентност, която сме готови да предоставим в търсене на най-добрите решения за развитието на града“, обърна се към кмета председателят на КАБ арх. Владимир Милков.

Сред предложенията до кмета са актуализация на Общия устройствен план на СО, тъй като от приемането му са минали 15 години. Според архитектите е необходим нов механизъм за по-краткосрочно процедиране и одобряване на подробните устройствени планове, както и типово възлагане и идентични условия при обществените поръчки. Приоритизиране на архитектурните конкурси.

КАБ е поела законодателна инициатива за облекчаване на административната тежест. 

Снимка: Bulgaria ON AIR