Терзиев: Решаваме проблема със занемареното осветление в парковете в София

"Ефективното поддържане е възпрепятствано от сложното разпределение на дейността между звената", каза той

14.02.2024 | 10:08 Редактор: Вяра Димова
Терзиев: Решаваме проблема със занемареното осветление в парковете в София

Предприемаме мерки да решим проблема със занемареното осветление в софийските паркове. Това съобщи в сряда кметът на София Васил Терзиев.

Първите паркове, които ще бъдат във фокус за подмяна и обновяване на осветлението, са четири от най-посещаваните места в столицата: Южен парк, Западен парк, парк "Заимов" и парк "Хиподрума".

"Чудите се как така Западен парк? Не му ли беше направен ремонт, макар и закъснял? Да, предишното управление направи скъп ремонт за 11 млн. лева. И в дух на отговорно управление е забравило да подпише договор за поддръжка, съответно никой не се грижи за осветлението в парка. За това най-много сигнали имаме оттам", посочи столичният кмет.

Подобно, по думите му, е и положението в парка "Заимов", където, освен всичко друго, високите стълбове за осветлението корозират и са в критично състояние, опасно за минувачите.

"В парк "Хиподрума" осветлението е изградено като експеримент преди 15 години. И оттогава никой не се е сетил за него. Едва миналата година в капиталовата програма са заложени 30 000 лв. за изготвяне на проект за смяна на осветлението", обясни Терзиев.

"Ефективното поддържане на осветлението е възпрепятствано от усложненото разпределение на дейността между много звена: Столичната община, районните администрации, "Улично осветление" АД. Установихме, че има и места, за които не е ясно на кого точно е отговорността да следи за изправността на осветителите. След обновяването на осветлението на тези четири парка, предстои преглед и обследване и на останалите. Столичната община се ангажира да предприеме всички необходими стъпки, за да изгради модерно осветление, за да може парковете да се използват пълноценно и безопасно от софиянци", заявява кметът на София.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)