Търсенето на жилища е по-голямо от предлагането, затова цените ще растат

Хората купуват най-много маломерни тристайни апартаменти до 90 кв.м, заяви инж. Георги Шопов

04.03.2024 | 18:53 Редактор: Елеонора Танева

Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, показват данните на БНБ. Основната причина е покачването на цените на имотите. 

"Това е естествен процес, който е следствие на необходимостта на хората да имат собствено жилище и да имат по-комфортна среда. В една пазарна икономика естествените процеси не могат да бъдат рестриктирани. Човек, когато може да си позволи по-голямо жилище, си го купува", коментира в мултиплатформения проект "Бъдещето: Начин на живот" председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов.

Той припомни данни от анализ на банките у нас, според които ипотечното жилищно финансиране е с под 3% лоши кредити.

"Имаше и писмо от Европейската банка, на което нашите банки отговориха, че кредитната задлъжнялост у нас е в пъти по-малка от Западна Европа. Много се спекулира с думата "балон", "пране на пари", без да се замислят какво стои зад това. Ако се излеят на софийския пазар 50 000 жилища, то тогава ще има балон, защото другите 10 000, които са построени, ще са построени при разчети за цена по-висока от събраните 60 000", заяви инж. Шопов. 

По думите му все още търсенето на жилища и необходимостта от жилища в големите градове е по-голямо от предлагането, затова и цените се качват. А се купува това, което клиентът може да си позволи. 

"Финансовият ресурс на населението не е безкраен. Ако едно семейство може да си позволи 5-стаен апартамент и е с едно дете - ще си го купи. Търсят се маломерни тристайни апартаменти до 90 кв, като компромисът е в хола и кухнята - доста са малки, не можеш да направиш абитуриентска вечер, но можеш да живееш комфортно. Търсят се и малки двустайни жилища за възрастни сами хора или за млади двойки без деца", уточни инж. Георги Шопов. 

Пред Bulgaria ON AIR експертът допълни, че хората вече не търсят луксозно жилище в некачествена среда. 

"Представете си кален, панелен комплекс и луксозен апартамент в него. Не може да изгради съответната поддръжка и озеленяване. Ние като частен бизнес правим затворени комплекси, поне в рамките на комплекса околната среда да отговаря на изискванията - децата да играят без паркирани коли, без масло по тротоара", даде пример събеседникът. 

На финала на разговора инж. Шопов каза също, че предстои да се увеличава разликата в цената на кв.м строителство между панелното и новото, която в момента е средно 400 евро. И не толкова заради качеството на строителството, колкото заради средата на живот.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
няма никакво търсене
преди 3 седмици
Според доста статистики има доста безлюдни домове и хора, които работят навън...Населението е бедно и работи извън България на минималните им заплати там, които изглеждат високи за нашият мизерен стандарт... Сигнализирай за неуместен коментар