През 2024 г. домакинствата ще усетят увеличение на покупателната способност?

Динамиката през последните години се обяснява от инфлацията, заяви Георги Ангелов

04.03.2024 | 18:44 Редактор: Деси Николова

Доходите на българските домакинства в края на 2023 година са нараснали с 18,1%. Същият е и ръстът на разходите. Това показват данни на Националния статистически институт за последното тримесечие на миналата година. А според КНСБ месечната издръжка на живот на 3-членно семейство у нас се увеличава до 2600 лева.

"Общото, което обяснява динамиката от последните две години, е високата инфлация, която беше предизвикана от енергийната криза. Положителното е, че инфлацията си отива. Тази година вече практически почти няма инфлация, докато доходите продължават да растат с добри темпове. Тази година потребителят и работещият ще усети реално увеличение на своята покупателна способност", заяви главният икономистът в Институт "Отворено общество" Георги Ангелов в мултиплатформения проект "Бъдещето: Начин на живот".

По негови думи се очаква тази година разходите за живот да растат по-бавно от приходите. Въпреки това, промените в България се забелязват по-трудно, тъй като цените падат доста по-плавно.

"Има съпротива, например в цената на природния газ, която в Европа се срина, а в България си стои висока, защото монополистът и регулаторът не бързат да я свалят. Причината е липсата на реална конкуренция на тези пазари и липсата на реален регулатор. Докато в цяла Европа енергийните цени бързо падат, в България по-бавно падат, съответно и цената на парното е на същата цена, която е била преди 2 години, в разгара на енергийната криза, а сега вече излизаме от нея. Някои неща по-бавно се случват и още не можем да ги усетим", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Ангелов отбеляза, че в България липсват кадри в повечето сектори, както и в голяма част от регионите в страната, което покачва заплатите на хората.

"По традиция в България секторът с най-високи заплати в последните години е IT секторът, но там пък има глобални проблеми и той вече не е самоуверен двигател на растежа. Другият сектор, който беше енергетиката, заради енергийната криза и високите цени на енергийните ресурси, но там също виждаме, че вече е в обратната посока. Падат цените на енергията и сега вече се забелязва, че в сектора на услугите има по-бързо възстановяване, защото това беше секторът, който беше най-силно ударен от Ковид-19 и той най-бавно се възстанови, защото и войната в Украйна го засегна", коментира гостът.

А заради нулевите лихви на банките по депозитите хората нямат голям стимул да спестяват.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа