БНБ вдига основния лихвен процент - вече е 3,80 на сто

Простата годишна лихва се прилага ограничено на банковия пазар в България

01.03.2024 | 10:12 Редактор: Деси Николова
БНБ вдига основния лихвен процент - вече е 3,80 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 3,80 на сто, считано от днес, 1 март 2024 г. Досега (през януари и февруари) ОЛП беше 3,79 на сто, сочи справка в сайта на регулатора.

Повишението от 1 март връща основната лихва на нивото от декември 2023 година, когато също беше 3,80 на сто. През януари централната банка понижи основната лихва за първи път от октомври 2022 г., макар и символично - с едва 0,01 процентни пункта.

Основният лихвен процент се прилага ограничено на банковия пазар в България и засяга някои левови кредити, като повечето банки използват данни от "Лихвената статистика" на БНБ при определяне на своите референтни лихвени проценти, които са част от цялостната цена на даден заем.

Размерът на основния лихвен процент, в сила от първо число на всеки календарен месец, е равен на средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс за работните дни на предходния календарен месец. ОЛП е в сила за периода от първия до последния ден на календарния месец, за който се отнася.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR