България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Струва ли си инвестицията в имот и какви са актуалните цени в София?

Снежана Стойчева очерта последните тенденции на имотния пазар

01.03.2024 | 09:13 Редактор: Тодор Петров

В началото на 2024 г. пазарът на недвижимите имоти остава динамичен. В тази връзка в страната ще се проведе поредица от 8 бизнес форума, които ще очертаят стандартите и бъдещето на имотния сектор.

"Това е девета поредна година и 17-и форум в София. Продължение е на Годишните награди на  Imoti.net - с новото име Real Estate Business Forum & Awards. Срещата беше с тема стандарти на бъдещето в средата на живот. Във втория панел бяха доста интересни темите - информация за развитието на София, къде ще се изгражда инфраструктура", посочи пред Bulgaria ON AIR Снежана Стойчева - мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net

В студиото на "България сутрин" тя цитира агенциите за недвижими имоти, които са изнесли доста интересни данни: 

Южните райони остават най-търсени, но се засилва интересът към северните райони в София. Най-много продажба през миналата година са се случили в "Младост" и в центъра. Предпочитаните имоти са двустайни и тристайни. В централните райони най-продаваеми са тристайните, в широкия център - двустайните. Най-предпочитана е тухлата, но панелът почти не отстъпва, тъй като е по-евтин.

В централните райони средните цени за миналата година са около 2650 евро, в южните - 2200 евро, в източните - 1989 евро, в широкия център са почти 2000 евро, в западните райони - 1600 евро, в северните райони - 1500 евро.

"Ако директната инвестиция в недвижими имоти е най-сигурна по отношение на доход-риск, то няма неподходящ момент. Ако инвестицията е да закупим имот, защото искаме да живеем в по-добри условия, моментът винаги е подходящ. Ако говорим за инвестиция на спестявания също е най-подходящ моментът. Ако очакваме доход от наем, това в известна степен е добре, но все още наемите не могат да върнат бързо инвестираните средства. Ако инвестираме, за да купим имот, който да продадем след 2-3 години, не е много добре", обясни Стойчева.

В някои райони на София от 2006 г. насам има увеличение на цените с 200%, стана ясно още от думите ѝ.

"След София отиваме в Русе, където ще разберем защо има такова значително увеличение на жилищата. Във Варна - защо цените на жилищата там стигнаха софийските. В Пловдив - с какво градът изпреварва София", завърши Стойчева.

Гледайте целия разговор във видеото.