България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За 100 хил. лв. можеш да си купиш само гараж: Цените на имотите достигнаха своя пик

Наемите ще повишават цените си, прогнозира Снежана Стойчева

24.01.2024 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

През последните 10 години цените на имотите у нас са скочили с близо 80%, показват данните на Евростат. 

"Пазарът тази година започва спокойно и така ще продължи. Ще бъде балансиран пазар - без сътресения и рязко повишаване на цените на имотите. Те достигнаха своя пик и ще има незначителни промени в рамките на 5%, когато става дума за ново строителство. Наемите ще повишават цените си, тъй като не отговарят на цените на имотите", коментира в "България сутрин" Снежана Стойчева - мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net.

Оказва се, че в някои райони цените са се повишили с 8-9%, но в други, като "Стрелбище" и "Кръстова вада", скокът в цените е цели 16-17%. В "Младост" 4 увеличението при двустайните апартаменти е 9%. 

Двустайните апартаменти продължават да бъдат най-търсени и при тях измененията в цените са по-големи. Преобладават хората, които купуват жилище за живеене. Желанието да живеем на по-широко, по-ново и в по-добър район движи пазара на недвижими имоти, подчерта Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

В Пловдив в район "Прослав" има доста сериозно увеличение на цените през 2023 г. - 20% за двустайните апартаменти. Във Варна с по 15% са скочили цените във "Владиславово" и "Победа". В Бургас пазарът е по-спокоен и не се забелязва подобно увеличение на цените.

Проучване на Imoti.net сред водещи брокери в страната показва, че за 50 хил. евро в София можеш да си позволиш единствено гараж в центъра или два гаража извън центъра. Дори за къща в околоностите на София не може да се говори за тази сума.

Около Бургас и Варна може се закупи къща за ремонт за сумата от 50 хил. евро. В Пловдив може да се закупи едностаен апартамент в покрайнините на града. 

Очакванията на експертите са цените на имотите да се повишат още след влизането на страната ни в Еврозоната. Ще трябва да се изравняват с цените на имотите в европейските градове, в най-голяма степен това се отнася за София, отбеляза Стойчева.

А първият форум на Imoti.net за годината ще се състои на 29 февруари от 14:00 часа в Интер Експо Център. Семинарът е безплатен.

Гледайте целия разговор във видеото. 


5
2 rate up comment rate down comment 0
ОцелялОтСДС-Чумата
преди 2 месеца
Не е вярно това твърдение. За тези пари може да се купиш съвестта на много политици , най вече депутати и министри - кирчовци, кокорчовци, гномове бойкикиевци, делянпеевци, бойкикиевци, ирландски пастирки, сополанпаситовци, асфалтпашовци, тагаревци , магаревци и всякаква продажна ***. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
А
преди 2 месеца
СОФИЯ СТАНА ЛЕСНО ДОСТЪПНА ЗА АЛБАНЦИТЕ, ШИПТЪРИТЕ ОТ РСМ И ***, ГОСПОЖО"МЕ НИДЖЪР"! ПОПРАВЕТЕ МЕ, АКО ГРЕША, НО НЕ МИСЛЯ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 1
Любо5
преди 2 месеца
Е не разбирам на каква основа смятате че трябва да се изравнят цените на София ,например с тези в Париж,Брюксел и Лондон ,както предвиждате Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 0
Мари
преди 2 месеца
Простотия. Никакъв професионализъм в журналистиката, само драскачи и преписвачи на простотии. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Тошко Петков
преди 2 месеца