България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Въвелите еврото се развиват по-добре икономически, в България вероятно ще има отлагане

Много е важна политическата стабилност, за да влезем в Еврозоната, смята проф. Ганчо Ганчев

27.03.2024 | 11:21 Редактор: Беатрис Младжова

На 26 март Министерството на финансите публикува проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България за обществено обсъждане. Документът цели да информира гражданите за процеса на приемане на единната европейска валута в страната.

"В общи линии законът адресира всички проблеми, с които ще се сблъска страната - цените, банковия сектор и т.н. Основният проблем тук е, че законопроектът се появява късно, това би трябвало да е едно от първите неща, които да се изготвят", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "България сутрин".

Документът гласи, че при превалутирането средствата ни ще бъдат гарантирани по курса на еврото.

"Имаме гаранция, че нашите средства ще бъдат правилно изчислени по този курс. Парите, които имаме в кеш, също ще можем да обменяме без такси за някакъв период. Практиката на страните, които въвеждат еврото, е, че в някои от тях хора избират в нарушение на закона да повишат цените. Няма такова опасение при нас, защото по-голямата част от цените на стоките, които търгуваме в магазините, са европейски и няма как да се вдигнат много", допълни икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Страната ни трябва да приеме валутата на 1 януари 2025 г. Не е ясно дали този срок ще бъде спазен.

"Основният критерий, за който се говори, е инфлацията, която е по-висока от Маастрихтските изисквания. Това не би било проблем, ако имаме функциониращо правителство. Много е важна политическата стабилност и готовност да влезем в Еврозоната. Това е изключително трудно в ситуация на евентуални избори и политически конфликти. Ако беше съставено правителство, тази дата би била реалистична. Сега най-вероятно ще има отлагане и това ще се отрази на икономиката", каза Ганчев.

Съществуват известни проблеми с доверието спрямо влизане в Еврозоната

"Основната линия на убеждение следва да е в това, че всички страни, приели еврото, се развиват по-добре икономически и опасенията са несъществени. Забелязва се положителна промяна в Хърватия - там се вдигнаха заплатите", коментира гостът.

Според икономиста гражданите би трябвало да могат да инвестират в ценни книжа.

"Лихвите в страната продължават да са много ниски. Това е защото българите нямат алтернатива, където да инвестират своите пари, освен в банките. Имаше дискусия относно механизъм, който Министерството на финансите трябва да изготви, който да позволи на гражданите да инвестират в ценни книжа. По този начин би се облекчило и финансирането на държавния дълг", посочи още проф. Ганчев.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 


3
0 rate up comment rate down comment 0
хехе
преди 1 месец
професор *** ....как му отива ! нищо не разбира от финанси и икономика ! едиснтвеното което ще се вдигне са цените ....нищо друго ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
нема страна, която да е в еврозоната и в сивия списък за пране на пари - едновременно Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 1 месец
напълно неграмотен " икономист " ...жалко за БГ Сигнализирай за неуместен коментар