Какво ще се случи с цените и доходите ни след приемането на еврото?

Единната европейска валута не може да е причина за инфлация

25.03.2024 | 18:12 Редактор: Тодор Петров

Какво ще се случи с доходите и разходите ни, ако на 1 януари 2025 г. приемем еврото? Влизането в Еврозоната ще повиши цените на стоките, а доходите ни ще станат по-ниски. Това са едни от често споменаваните фрази, когато се заговори за въвеждането на единната европейска валута у нас. 

"Когато се направи тази преоценка, всъщност ще се вдигнат цените с минимална стойност, но все пак ще се вдигнат цените, което още не е редно да се случи на този етап", каза Кънчо Атанасов.

Спиридон, който е гръцки гражданин, си спомня смяната на валутата в южната ни съседка. Тогава обаче икономическата ситуация е била различна. Една седмица след приемането на еврото вестниците и кафето бяха увеличени със 100%, спомня си той. 

В сайта еврото.бг можем да намерим информация за това дали цените ще се повишат след приемането на еврото, както и какво ще се случи с парите ни. Според икономисти еврото не може да е причина за инфлация. От друга страна търговците биха могли да се възползват от ситуацията и да повишат цените. 

"Тук ще е ключова ролята на КЗП, НАП, всички тези институции ще трябва да са на терен и много агресивно да нападат и откритите пазари, и магазините, за да следят за тези нарушения. Прогнозите сочат за доста сериозно забавяне на инфлацията през следващите месеци или година, няма да има причина цените да растат", коментира икономистът в ИПИ Адриан Николов.

Идеята за въвеждане на двойни етикети в магазините, както в Хърватия, когато куната премина в евро, трябваше да се случи досега, смята експертът. 

По-вероятно е в Еврозоната да влезем в средата, а не в началото на 2025 година, защото тогава е възможно да достигнем нужния според Маастрихтските критерии забавен темп на инфлация. 

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
1 rate up comment rate down comment 0
Км
преди 1 месец
Да са живи и здрави ***, гласували за тея от сглобката, които натресоха насила еврото! Ето какво ще стане: каквото в Гърция, Италия, Испаниямного голям ръст на цените и битовите сметки и почти никакъв ръст на доходите! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Джери Бадалуна
преди 1 месец
Ще се увеличи само мизерията и жестоката експлоатация Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
...
преди 1 месец
6te se ka4at cenite a dohodite 6te sa kakto vinagi malki i nedostatu4ni Сигнализирай за неуместен коментар