Еврото може да смени лева още през 2025 г., заяви в МС Паскал Донахю

Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка, уточни председателят на Еврогрупата

15.03.2024 | 10:47 Редактор: Елеонора Танева
Еврото може да смени лева още през 2025 г., заяви в МС Паскал Донахю

Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г. Въпросът е кога, а не дали страната ви ще въведе евровалутата. Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю по време на пресконференция след срещата си с премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев.

Паскал Донахю оцени високо усилията на страната ни по пътя й към еврозоната и поздрави правителството за стремежа му за намаляване на инфлацията.

"Следващият етап на икономическото пътуване на България е да се присъедини към Еврозоната. Еврото предлага чудесни възможности за просперитет и сигурност“, категоричен беше Донахю.

Той обърна внимание на ползите, които България ще има след въвеждането на еврото и посочи, че жизненият стандарт и доходите ще бъдат по-добри, а перспективите за развитие - по-положителни. „Убеден съм, че с членството на България в еврозоната страната ви ще има повече възможности, по-добри работни места и по-голям растеж и стабилност на икономиката“, допълни Паскал Донахю.

Министърът на финансите Асен Василев изтъкна стабилността на икономиката ни в момента поради факта, че имаме валутен борд, който е свързан с еврото.

"Последните 27 години българската икономика се развива стабилно, имаме растеж, нямаме финансови кризи и всичко това се дължи на факта, че ние сме свързани с една устойчива световна валута. Много по-добре ще бъде и когато ние участваме във вземането на решения за тази световна валута, това ще бъде от полза и за българския бизнес, и за българските граждани, и за България като цяло“, допълни още министър Василев.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Прислугата на дълбоката държава Асен Василев си остава слуга и когато се изживява като господар. Кой го е упълномощил да натрапва прищевките на психично болните възрастни хора от Световния икономически форум, на който впрочем, Василка присъства? Сигнализирай за неуместен коментар