Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Наташа Пирц Мусар пред Bulgaria ON AIR: Видях огромен прогрес в България и София

"Искам да бъда запомнена като независим президент", каза президентът на Република Словения в интервю пред Николина Димитрова

29.02.2024 | 21:22 Редактор: Вяра Димова

Ексклузивно пред Bulagria ON AIR и програмния директор на медията - Николина Димитрова, говори президентът на Република Словения Наташа Пирц Мусар.

Тя разказа, че пази прекрасни спомени за България още от първото ѝ посещение у нас: "Показахте ми София и други части от страната, на които обикновено човек не би отишъл като турист. Имам забавни спомени. Вторият път беше за една конференция, която вашата компания организираше през 2017 г. Видях огромна промяна и прогрес във вашата страна и София. Не мога да кажа дали има промяна от 2017 г. досега, но съм сигурна, че има напредък. ЕС носи благоденствие на членовете си", каза Наташа Пирц Мусар.

Президентът на Словения сподели, че синът ѝ не е в пълния смисъл на думата част от президентския живот, като уточни, че в Словения членовете на семейството не са поставени под охрана.

"Той се интересува от политика. Задава въпроси. Той е на 23 години. Посетила съм 86 страни по света, имам специална карта и апликации. Казах на Макс, че трябва да посещава европейските държави. През 1977 г. вашата страна беше бедна. Това, което харесвам на Балканите, е топлината на хората. Все още си спомням град Дупница", даде пример Наташа Пирц Мусар.

По думите ѝ политиците трябва да разберат страховете на хората за промяна, защото да се смени валутата не е лесен процес.

"Повечето от хората се страхуват, че цените ще се качат. Това беше и страхът, срещу който се изправихме през 2007 година в Словения. Ние влязохме в ЕС преди 20 години. Словения беше от първите страни и нови членове на Съюза, които влязоха в Еврозоната преди рецесията. Разговорът в нашата страна беше същият - цените ще скочат, хората ще обеднеят, но това не се случи", коментира още Наташа Пирц Мусар.

Според нея да имаш еврото за валута улеснява много живота.

"Да пътуваш в Еврозоната е толкова по-лесно. По-лесно е за икономиката. Има повече плюсове, отколкото минуси. През моя живот съм преминала през 3 валути: динари в бивша Югославия, когато Словения стана независима имахме "толар", а сега в Европейския съюз имаме евро. Три валути само в моя живот", обобщи президентът на Словения. 

Наташа Пирц Мусар е категорична, че иска да бъде запомнена като независим президент.

"Искам да бъда запомнена като президент, който не е бил тих, който говори за важните неща. Имам още четири години от мандата си на президент. Има възможност за втори мандат. Когато стана на 65 г. ще съм изпълнила условията за пенсиониране, но освен това, това са 10 години от най-продуктивната част от живота. Ставам все по-мъдра. Искам да дам най-доброто от себе си", завърши тя.

Гледайте цялото интервю във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Хубаво, но повечето българи не го виждат този прогрес. Сигнализирай за неуместен коментар