Президентът на Словения за Bulgaria ON AIR: Да имаш еврото за валута улеснява много живота

Да пътуваш в Еврозоната е толкова по-лесно, каза Наташа Пирц Мусар

27.02.2024 | 19:07 Редактор: Деси Николова

През моя живот съм преминала през 3 валути: динари в бивша Югославия, когато Словения стана независима имахме "толар", а сега в Европейския съюз имаме евро. Три валути само в моя живот! 

Това казва в специално интервю за Bulgaria ON AIR президентът на Словения Наташа Пирц Мусар и сравни опита на своята страна с България.

"Политиците трябва да разберат страховете на хората за промяна. Да се смени валутата не е лесен процес. Повечето от хората се страхуват, че цените ще се качат. Това беше и страхът, срещу който се изправихме през 2007 година в Словения", споделя президентът на Словения.

"Ние влязохме в Европейския съюз преди 20 години, през 2004 година. Словения беше от първите страни, нови членове на съюза, които влязоха и в Еврозоната преди рецесията. И разговорът в нашата страна беше същият: цените ще скочат, хората ще обеднеят, но това не се случи", каза още Наташа Пирц Мусар.

"Да имаш еврото за валута улеснява много живота. Днес, когато страните ни са напреднали значително, ние пътуваме много. Да пътуваш в Еврозоната е толкова по-лесно. По-лесно е за икономиката. Затова, на въпроса, има толкова много плюсове, отколкото минуси. Но ние трябва да разберем страха и на дадем на хората аргументите, както и да ги убедим, че животът им ще бъде по-добър", смята президентът на Словения.