Асен Василев: Вървим по план за еврото, ротацията ще се случи

Влизането в Еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство, изтъкна финансовият министър

24.02.2024 | 14:53 Редактор: Тодор Петров
Асен Василев: Вървим по план за еврото, ротацията ще се случи

"Вървим по план за еврото. Вчера имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 г.", заяви министърът на финансите Асен Василев пред медии след неформалното заседание на ЕКОФИН в Гент, Белгия.

"Разбира се, влизането в Еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство. Цялата законодателна програма вече е приета, тоест нямаме законодателни спънки оттук нататък. Остава само законът за приемане на еврото, който в момента е в консултация с ЕК и ЕЦБ", коментира той. 

По думите на Василев той чисто технически регулира процеса на превалутиране. Но въпреки това, за да може да се запази дефицитът – миналата година завършихме с 2,2%, тази година пак сме в критериите, за да може да продължим финансовата политика и интензивната работа по въвеждане на еврото, е необходима политическа стабилност, посочи той. 

В отговор на въпрос финансовият министър уточни, че тази година прогнозите на ЕЦБ и на ЕК са средногодишната инфлация да бъде около 3%.

Във връзка с вътрешнополитическата ситуация министър Василев изрази оптимизъм, че ротацията ще се случи.

"Знаете колко трудно беше сглобено правителството първия път. Направи се законодателна програма, направи се правителствена програма, което доведе и до успешен край на преговорите миналото лято. Сега в момента също имаме документ, който е отправна точка. Успяхме да придвижим напред много тежки законодателни промени, които отлежават с десетилетия. Тази година това, което се очертава като най-сериозната задача, е всички тези хубави неща, които законодателно ги създадохме на хартия миналата година, всъщност да заработят", обясни той. 

"Това зависи и от кадровата политика в тези органи, така че те да са независими и наистина да работят в полза на гражданите, и от институционалната им стабилност. И всъщност това е процесът, през който трябва да минем с ГЕРБ-СДС, за да видим как тези органи реално да заработят в полза на гражданите, а не в полза на една или друга политическа сила", посочи Асен Василев. 

"Целта на втората половина от ротацията е да може България институционално да мръдне напред и това, което направихме като законодателна мярка миналата година, всъщност да се изпълни със съдържание и да започне да работи в полза на българските граждани", потвърди финансовият министър. 

Василев разясни, че меморандумът всъщност предлага прозрачен процес как да се избират членовете на регулаторите с предварително проверяване, с обществени обсъждания, с публични изслушвания, с участие на НПО сектора. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
2 rate up comment rate down comment 0
дайте да дадем
преди 2 месеца
Всичко върви по расписанието от "онези записи"! Освен "благинките" от властта, лидерите на ПП може да получат и допълнителни бонуси. NEXO съди България за 3 милиарда. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Посолството е доволно от своя лакей. Сигнализирай за неуместен коментар