Кристин Лагард успокои: Данните за заплатите в Еврозоната са окуражаващи

"Управителният съвет трябва да бъде по-уверен", призова тя

23.02.2024 | 18:24 Редактор: Вяра Димова
Кристин Лагард успокои: Данните за заплатите в Еврозоната са окуражаващи

"Последните данни за заплатите в Еврозоната са успокояващи, въпреки че допълнителните резултати за началото на 2024 г. също ще дадат важни сигнали за Европейската централна банка", заяви гуверньорът Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

"Данните за заплатите за четвъртото тримесечие очевидно са окуражаващи. Управителният съвет трябва да бъде по-уверен, че процесът на дезинфлация, който наблюдаваме, ще бъде устойчив и ще ни отведе до средносрочната цел от 2%", каза тя пред репортери в Гент, Белгия.

"Има много сектори и служители, участващи в преговори, които ще приключат в края на първото тримесечие на 2024 г. и мисля, че тези резултати ще бъдат важни за нас, особено ако тенденцията при тях е положителна, за да постигнем увереност и да направим прогнози за бъдещето", обясни Лагард.

Попитана дали ЕЦБ може да действа преди Федералния резерв, Лагард каза, че ведомството ѝ е независимо.

Гуверньорът на "Бундесбанк" Йоахим Нагел също запази предпазливия тон, като заяви, че Европейската централна банка не трябва да бъде "приканвана" да понижава лихвите си преждевременно, тъй като в момента няма достатъчно доказателства, че инфлацията е под контрол.

Централните банкери ще получат по-подробна картина за ценовия натиск в 20-те страни от Еврозоната чак през второто тримесечие, добави гуверньорът на "Бундесбанк". Едва тогава ЕЦБ може да обмисля разхлабване, подчерта той, като призова централните банкери да не понижават лихвите си твърде рано и да се налага да обръщат курса след това.

Предвид забавянето на инфлацията в еврозоната централните банкери обсъждат колко още трябва да поддържат лихвите по депозитите на рекордните 4%. И въпреки че мнозина от тях заявиха, че предпочитат да предприемат първия ход през юни, други сигнализираха, че искат да разхлабят политиката по-рано - вероятно през април.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС