Инфлацията се забавя, през 2023 г. сме дали повече пари за храна и почивки

Горивата поевтиняват с 3%

15.01.2024 | 18:44 Редактор: Искра Ангелова
Инфлацията се забавя, през 2023 г. сме дали повече пари за храна и почивки

Инфлацията се забавя. Това означава, че заплатите ни следва да покриват в по-голяма степен основните ни нужди.

Инфлацията през декември вече е под 5%, а за първи път от над две години ръстът на цените във всички сектори е едноцифрен. През декември инфлацията е била 4,7%. Само месец по-рано показателят е бил с близо процент по-висок - 5,4 на сто.

gf2

Това е най-ниското ниво от септември 2021 г. Тогава цените стремглаво хукнаха нагоре, а финансистите го обясниха с възстановяването на икономиката след края на Ковид-пандемията.

Помпането на цените, съответно бързото обедняване на големи части от населението, продължи с избухването на войната в Украйна. Сега обаче, ситуацията започва да се успокоява. За 2023 г. средно най-много са поскъпнали храните, както и услугите на ресторанти и хотели.

gf3

Тъй като именно храните представляват най-голям дял от разходите на домакинствата - над 30%, повечето хора усещат инфлацията като доста по-висока. Статистиката сочи - през декември храните наистина са поскъпнали. Но със скромните с 0,7 на сто. По-скъпо сме купували зеленчуци, млечни продукти, месо и кафе. За сметка на това, намаляват цените в транспорта, където горивата поевтиняват с 3%.

Дефлация е отчетена още при дрехи и обувки.