Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Любомир Кючуков: За Еврозоната и Шенген ни трябва стабилно правителство

Има задължение от страна на Европейския съюз да ни приеме, въпросът е кога и по какъв начин, няма срок, коментира той

23.03.2024 | 20:03 Редактор: Йоана Великова

Две седмици на взаимна размяна на реплики и нападки, обвинения в несъгласувани действия и искания за извинение за употребени епитети. Какво от всичко това отекна извън границите на страната, какво разбра Европа и как ще се отрази днешната политическа криза на обявените за приоритети на правителството Шенген и Еврозоната. Темите коментира бившият заместник-външен министър Любомир Кючуков.

"Това е един от малкото случаи, когато фактът, че България не е в центъра на общественото мнение в света, е по-скоро полезен. Естествено, имаше отклик на това, което се случва в България и също така Европа не разбра какво се случва с нас, което не е чудно, тъй като и ние самите трудно се оправяме в тези ежечасни промени. Това, което може да се каже за реакцията в Европа, се свежда до една дума, която беше употребена в почти всички кореспонденции - "хаос", каза в студиото на "Брюксел 1" директорът на института за икономика и международни отношения.

Кючуков допълни, че това, което се случва в България, не съдейства за нашето пълно приемане в Шенген, нито за доближаването ни до Еврозоната, тъй като там се иска на първо място политическа стабилност в страната.

"Друг е въпросът, че самите тези приоритети някак си бяха малко изкуствено изведени като единствени и основни цели на това правителство. Това са по-скоро естествени и нормални неща, които практически всяка страна членка на Европейския съюз рано или късно се стреми да получи. Ние имаме по договора си за приемане в Европейския съюз задължение да се присъединим както в Шенгенското пространство, така и в Еврозоната. Има задължение от страна на Европейския съюз да ни приеме, въпросът е кога и по какъв начин, няма срок", допълни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него политическата криза ще се отрази негативно и върху Шенген, и върху доближаването ни до Еврозоната и зависи колко дълго тя ще продължи и как това ще се отрази и на резултатите, които България ще покаже.

"Тук, на първо място, опираме до политиките. Тъй като аз се боя, че в това, което ние си поставяме като цели, в много случаи отсъства политиката", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.