Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Коментар: До дни ще е ясно дали ще има примирие между ГЕРБ и ПП-ДБ, Борисов поиска повече

Петър Мутафчиев и Борис Ячев коментираха дали е възможно управляващите да се разберат

22.03.2024 | 19:48 Редактор: Вяра Димова

След два дни ще проличи дали ще има примирие. По-добре е да се помисли какъв ще е резултатът, ако няма или има примирие. Дори да има правителство, то ще работи максимално за интересите на политически формации, които ще застанат зад него. Това мнение изрази членът на Националния съвет на БСП Петър Мутафчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него не могат да правят заедно обща политика, а проблемите на България са много: "Такова правителство не може да бъде полезно за България".

Събеседникът му - лидерът на "Консервативна България" Борис Ячев, смята, че разговорите не са спирали. 

"Скандално е, че за тази ротация се знае отпреди 9 месеца. За нея трябваше да се говори веднага след Нова година. Управляващите се държат като едно скандално семейство, в което избухват непрекъснато кавги и проблеми. Явно "Продължаваме промяната" и ГЕРБ не са очаквали да се стигне до момента на ротацията. Много са сериозни интересите, че с лека ръка да се отиде на предсрочни избори", коментира Ячев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Воденият дебат през последните две седмици е не по отношение на приоритети, а подредба на постове, отбеляза още лидерът на "Консервативна България".

"Към смяната на регулаторите имат интерес предимно представителите на "Продължаваме промяната", добави Ячев.

Мутафчиев прогнозира, че без компромиси, ще вървим към избори и ще бъде сложно, но разликата няма да е голяма. 

"Ако двете преговарящи групи имаха намерение да се отиде на избори, щяха да го направят веднага след връчването на мандата. В преговорите много рационално подходиха и двете страни. От една страна Борисов поиска повече, за да вземе толкова, колкото му е необходимо", каза Ячев.

Лидерът на "Консервативна България" не изключи и варианта да се разберат за правителството да е с третия мандат, с ДПС, и да се управлява до края на годината.

Мутафчиев не вижда готовност за това: "Дали са готови "Продължаваме промяната" и ДБ да направят компромиси, не само към ГЕРБ, но и към ДПС. Това вече ще бъде голяма хапка за преглъщане".

Неприятно впечатление прави, че всички преговарящи, партиите, които се опитват да направят поредната сглобка, заплашват българските граждани с избори, изтъкна Ячев.

"Вероятно при предсрочни избори или редовни европейски избори ще има нови политически субекти, които ще търсят своето място", отбеляза лидерът на "Консервативна България".

Събеседникът му уточни, че лявото винаги може да се обедини около идеи.

Гледайте целия разговор във видеото.