България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предлагат премахване на филтрите на цигарите: Не пазят пушачите, но замърсяват планетата

Хората си внушават и живеят с идеята, че филтърът ги пази, посочи д-р Гергана Гешанова

26.03.2024 | 11:37 Редактор: Тодор Петров

Почти 600 млн. дървета се изсичат всяка година за производството на цигари, а цигарените фасове са един от най-големите замърсители на околната среда.  

"600 млн. дървета - това са над 200 хил. футболни игрища. При изпушването на цигарите се отделя много въглероден диоксид, който отива в атмосферата. Над 80 млн. тона... Едни дребни неща, които наричаме филтри, малкото отрязъче памук е пълна заблуда. Това не е памук. Използвали са корк, вълна, памук и се установява, че пластмасови парченца са сложени вътре. Оказва се, че филтърът въобще не пази пушача от вредните вещества", заяви д-р Гергана Гешанова от коалиция "Живот без тютюнев дим" в "България сутрин".

По думите ѝ хората и днес си внушават и живеят с идеята, че филтърът ги пази.

"Човек трябва да премисли лично за себе си каква е ползата и има ли я, освен че задоволява микроабстиненцията си. Няма никаква прибавена стойност за здравето и планетата от тютюневите изделия, освен печалбата за производителите", изтъкна д-р Гешанова пред Bulgaria ON AIR

Тя подчерта, че филтрите на цигарите са най-големите замърсители на околната среда. 

"Те са трилиони и всичко в тях преминава в почвата, реките, езерата, моретата и океаните. Те са непреработваеми. Здравната общественост предлага филтрите да бъдат премахнати. Вейповете са носители на много пластмаса, която е нерециклируема. Става на микропарченца и пълни организмите и почвите. Не са по-безвредни нито за тялото, нито за планетата. Много хора ще скочат, ако препоръката да няма филтри се реализира, а идеята е да разберат, че нищо не ги пази", обясни д-р Гешанова. 

Гостът алармира, че има западна вълна, която започва да залива и нашата страна - много млади хора, които досега са държали на своето здраве, се обръщат към вейповете. Според д-р Гешанова това е бич за цял свят. Тя призовава младите да не подкопаят рано своето здраве.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа