България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Различаваме ли електронните от бездимните ароматни цигари и кои забраниха?

Всеки един овкусител ги прави по-атрактивни за децата, заяви д-р Гергана Гешанова

15.12.2023 | 08:06 Редактор: Деси Николова

От 1 януари 2024 г. окончателно влиза в сила забраната за продажба на бездимни ароматни цигари. Тя е обвързана с по-строги правила на Европейския съюз, с които страната ни трябва да се съобрази, за да не бъдем санкционирани. 

"Нагреваемите цигари ще бъдат забранени от 1 януари. Тези ароматизирани варианти, са устройства, които съдържат едни мънички цигари от тютюн, изработен във вид на малко стикче, което се слага вътре в нея и се пуши като не гори както обикновената цигара, а само се нагрява до някаква температура 300-330 градуса. При електронната цигара няма тютюн, вътре в нея има контейнерче с течност, предимно с никотинови соли и добавка на някои други вещества и там се изпарява и образува аерозол. Вейпингът е свързан с електронните цигари, докато в момента нашето Народно събрание гласува да се забранят ароматните и овкусени варианти на нагреваемите тютюневи изделия", поясни д-р Гергана Гешанова от "Коалиция за живот без тютюнев дим" в студиото на "България сутрин".

Според нея това е правилно решение, тъй като всеки един аромат и овкусител прави тези изделия по-атрактивни и приятни не само за възрастните, но и за децата.

"България е на първо място по момичета между 15 и 19 години, които употребяват тютюневи изделия. Това е нещо много страшно. В тази млада възраст организмът е по-крехък. Той сега се изгражда, сега се оформя и въздействието, което всичките тези отрови в тютюневия дим или аерозол, които се поглъщат имат много по-вредно и пагубно въздействие върху всичко – мозък, вътрешни органи", каза още д-р Гешанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че има множество начини за справяне с този проблем, като основното нещо, върху което трябва да се наблегне, е информирането на децата и младите хора за вредите от пушенето на цигари или електронни устройства. Също така, д-р Гешанова отбелязва, че понякога дори самите родители не са наясно с вредите от електронните устройства, тъй като смятат, че когато са без никотин, те са безвредни.

"Това пак зарибява, това пак те хваща. Цялото нещо ти да имитираш, да държиш, да пушиш и да преживяваш някакви такива усещания", заяви д-р Гешанова.

Електронните цигари доказано водят до учестяване на сърдечната дейност, нарушаване на ритъма на сърцето, по-голям шанс за миокардни инфаркти и увреждане на белодробната тъкан, допълни експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.