България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Личев: Страдаме от тежка комуникативна дисфункция в политиката

Липсата на комуникативна култура е видима от началото на ротацията, смята социалният антрополог

26.03.2024 | 11:25 Редактор: Деси Николова

През изминалите седмици чухме тежки думи и сериозни обвинения от страна на партньорите в управляващата сглобка.

"Политиците ни правиха глупави послания. Това е видно вече и по реакциите в социалните мрежи, по хумора, който се появи, по някои цинични забележки и прочие. Страдаме от тежка комуникативна дисфункция в политическата сфера", заяви социалният антрополог доц. Валери Личев в студиото на "България сутрин".

Той е на мнение, че "Продължаваме промяната" - "Демократична България" имат нужда от по-добър PR, тъй като по негови думи те са "абсолютно неспособни да комуникират своите идеи".

"Когато човек наистина е фокусиран върху даден проблем, неговият хоризонт се ограничава и той се фокусира върху проблема. Тогава той престава да забелязва страничните неща и започва да се държи неадекватно. Неслучайно юрист, ако бъде подведен под съдебна отговорност, той си взима адвокати. Той си ги взима, защото няма да бъде способен да вижда ситуацията в нейната цялост", обясни доц. Личев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на комуникативна култура е видима още от началото на ротацията.

"Те не можаха да обяснят едно просто нещо - как са се споразумели преди 9 месеца, нямам представа", подчерта социалният антрополог.

По негови думи вече няма реална възможност за доверие между двете политически сили.

"Тези четири грации, които бяха излъчени за преговорите, ако бяха литературни персонажи, сега щяха да бъдат с носове дълги две педи. Те се скъсаха да лъжат. Излъгаха, че е подписано споразумението, то не било подписано. Имат състав, нямат състав. Това не може да се нарече открита комуникация", категоричен бе гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа