Борисов: Няма как да позволим на ПП-ДБ да узурпират цялата власт

Направихме множество компромиси, заяви лидерът на ГЕРБ

26.03.2024 | 09:48 Редактор: Деси Николова

Отстъпчив съм и винаги слагам държавата пред партията. В четвъртък и петък се срещнах с Асен Василев и Атанас Атанасов лично. В нашата партия никой не желаеше да разговаря с тях. Това заяви пред репортери в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов разказа с ретроспекция как са протекли последните дни от преговорите с ПП-ДБ.

"В петък получих обаждане от Асен Василев и въпреки интереса на партията, въпреки преговорния екип, собственоръчно подчертах, че Асен Василев остава - първи компромис с него. След това зачертах Христо Гаджев и написах Тодор Тагарев в Министерството на отбраната заради Иван Костов, зачертах Жечо Станков от енергетиката и написах Румен Радев, на този лист лидерски аз задрасках голямата част от това, за което се бори преговорният екип. Казах на Асен Василев, че искам отговорът да е кратък - "да" или "не", и да отиде при неговите хора с листа. Василев ми отговор, че искат МВР и електронното министерство. Казах му същото и на ген. Атанасов, след като ми звъня - да отговорят с "да" или "не", обясни Бойко Борисов.

По негови думи ГЕРБ е направил изключително много компромиси, но от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" са поискали прекалено много и няколко пъти са сменили позицията и исканията си. Натискът е бил основно насочен към вътрешния министър. 

"До последния момент те бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт. Имаше четири компромиса на листа -  Асен Василев, електронно управление, енергетика и отбрана отново за тях. Какъв компромис повече искат?", заяви Борисов.

Той поясни, че след брифинга на ГЕРБ в неделя министри от други държави са му се обаждали.

"Случи се нещо недопустимо. Нещо действително излагащо България. Започнаха уважавани хора, включително от държави, които не са членки на Европейския съюз, да се обаждат от името на Петков, да ме натисне за вътрешния министър. Окончателно взехме нашето решение да защитим институциите, да защитим хората, да защитим демокрацията. Сега имат своя шанс колегите от ПП-ДБ", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Бориса
преди 1 месец
та искат да бъдат монополисти Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Държиме палци за Борисов и България!!! Сигнализирай за неуместен коментар