НС с извънредно заседание, гласува отказа на Мария Габриел да бъде премиер

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с взаимни обвинения, топката ще отиде в Радев

26.03.2024 | 07:26 Редактор: Деси Николова
НС с извънредно заседание, гласува отказа на Мария Габриел да бъде премиер

На извънредно заседание парламентът гласува отказа на Мария Габриел от поста министър-председател. Тя оттегли предложения състав за правителство след дълги преговори с ПП-ДБ, които обаче не успяха да доведат нещата до успешен край.

Очаква се от ПП-ДБ да обявят предложението си към ГЕРБ-СДС да предложат "взаимноприемлив" кандидат за премиер с техния втори проучвателен мандат.

Според ГЕРБ техните партньори във властта са продължили да поставят условия, за да се случи ротацията и последно поискали да бъде сменен министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

От ПП-ДБ обаче обясниха сложената точка в преговорите като нежелание от страната на ГЕРБ-СДС за реформи в съдебната система, службите за сигурност и регулаторите. След гласуването в пленарната зала днес, конституционната процедура продължава, а на ход ще бъде президентът Румен Радев.

След неуспех на първия мандат, той ще връчи втората папка за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от ПП-ДБ, информира dnes.bg.

В понеделник Кирил Петков обяви, че ще поемат отговорността си и няма да се крият зад преговорни екипи. От ГЕРБ-СДС и ДПС вече посочиха, че няма да подкрепят втория опит за формиране на кабинет.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR