Първият мандат се провали, топката е в полето на НС и президента Радев

Мария Габриел вече оттегли кандидатурата си за премиер

25.03.2024 | 13:17 Редактор: Вяра Димова

Окончателно - първият мандат се провали. В 9 ч. тази сутрин в деловодството на парламента беше входирано писмото, с което Мария Габриел оттегля кандидатурата си за премиер, и с което декларира, че няма да предлага структура и състав на Министерския съвет. Това стана, въпреки снощния призив на Николай Денков двете формации да подпишат споразумението и да довършат ротационното управление.  

"Координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета "Габриел-Денков" на 11 министри от кабинета "Денков-Габриел", чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство", се казва в позиция на ГЕРБ.

Бурята между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" се разрази неделя. На извънреден брифинг ГЕРБ обвини доскорошните си партньори в политически рекет и постоянно поставяне на нови и нови условия, дори и когато партията на Борисов отстъпвала. 

"След като отстъпихме за Министерство на отбраната, поискаха да отстъпим и за Министерство на вътрешните работи. Казваме "не" на нови условия", категорична е Габриел.

"Провалът настъпи заради борбата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за постове. Политическият рекет трябва да бъде преустановен", настоя зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

"Това, което казваме много ясно е, че всичко свърши. След избори може да седнем и да говорим пак", обясни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

Часове по-късно, вместо отговор от преговорния екип на "Продължаваме промяната - Демократична България", премиерът в оставка използва правото си за обръщение към нацията, което по принцип се използва за бедствия и аварии от ефира на националната телевизия. Денков помоли ГЕРБ да подпишат споразумение и "да не хвърлят страната в нови избори".

"Нека спазят дадената дума - да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на МС. Колеги от ГЕРБ-СДС, Ваше е решението", каза министър-председателят в оставка.

Решението вече е ясно. Първият мандат отпада. Парламентарната рулетка се завърта и отново и вторият проучвателен мандат ще отиде в ръцете на "Продължаваме промяната - Демократична България". ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят правителство нито с втори, нито с трети мандат.

Третият мандат ще отиде в ръцете на политическа сила по избор на президента, а ако и те не успеят да съставят правителство, тогава държавният глава ще трябва да избере служебен кабинет и служебен министър-председател. По новата Конституция ще може да избира от председателя на НС, председателя на Сметната палата и неговите заместници, шефа на БНБ и неговите заместници, както и от омбудсмана.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)