България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Анализатори: Точно сега на България не ѝ трябва политическа дестабилизация

Милен Керемедчиев и Юлий Павлов прогнозират притеснителни резултати на европейските избори

26.03.2024 | 10:41 Редактор: Вяра Димова

На извънредно заседание днес парламентът гласува отказа на Мария Габриел от поста министър-председател. Дотук се стигна, след като преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" за ротация на правителството удариха на камък. Политическата ситуация влезе в полезрението и на Европа.

"Започнаха да вадят кирливите ризи. Точно това не трябва на България - една политическа дестабилизация. Предстоят европейски избори, за България е важно да докаже, че може да изпълнява шенгенските критерии. Трябва да има стабилно правителство", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Той напомни и тежкото положение в Украйна: "Нормално е нашите партньори да се притесняват какво се случва в България. Комуникацията в една партньорска структура не е намеса във вътрешните работи".

Събеседникът му - социологът Юлий Павлов, е на мнение, че вотът е 2 в 1 ще се отрази на избирателите в посока увеличаване на "отвращението от политиците".

"Интересът към политиката ще продължи да намалява. По отношение на външната политика сигналите са еднопосочни - и от страна на ГЕРБ-СДС, и от страна "Продължаваме промяната - Демократична България", и от страна на подкрепящите - ДПС. Забравя се, че партньорите в (не)коалицията не са политически алтернативи. Различия в политическите приоритети няма", коментира Павлов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога е важно политиците да си изяснят каква кампания ще водят и с кого ще преговарят след изборите. Керемедчиев уточни, че противоречивите сигнали идват от честата смяна на правителства.

"Видима е разликата във външната ориентация на президента Радев и министрите, назначавани от него. Европейските избори ще бъдат сериозно изпитание за сегашната политическа система в Европа и ЕС. Вълната от национализъм и антимигрантски настроения завладява европейските държави. Тази вълна достигна и до България", анализира бившият зам.-министър на външните работи.

Керемедчиев прогнозира притеснителни резултати на европейските избори. Според Павлов "Продължаваме промяната", за разлика от ГЕРБ, нямат други възможни партньори.

"Втори и трети мандат ще са обречени. И ГЕРБ, и ДПС обявиха, че няма да подкрепят втори и трети мандат. "Възраждане" категорично заявяват, че не биха подкрепили правителство, освен свое. Те, ГЕРБ, ДПС, плюс "Възраждане", имат блокиращо мнозинство", обясни социологът.

"Продължаваме промяната" са в неизгодна позиция, защото при следващи избори ще загубят повече от ГЕРБ и ДПС, подчерта Керемедчиев: "Възможно е самият сблъсък на лидерите в "Продължаваме промяната - Демократична България" да доведе до разнопосочни сигнали и да изнерви Бойко Борисов. Има опиянение на "Продължаваме промяната" с власт. Делян Пеевски потвърди, че "Продължаваме промяната" се оляха с власт и разбиха всички възможности за съставяне на правителство".

Гледайте целия разговор във видеото.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа