България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новата ни звезда в плуването Габриела Георгиева: Целта ми на Олимпиадата е да подобря времето си

В България ни отписват след една определена възраст, сподели плувкинята

22.03.2024 | 12:28 Редактор: Тодор Петров

Тази седмица в рубриката "Златните" ви срещаме с едно младо и талантливо момиче. Тя успя да докаже себе си и вече уверено плува в света на големите и пише история. Мария Константинова разговаря с Габриела Георгиева.

"За пръв път влязох във вода на 3-4 години. Първо бяха записали сестра ми, която е с 4 години по-голяма от мен. Помолила съм нашите и са ме завели и мен. С течение на времето започнах да се чувствам по-комфортно във водата и да участвам в състезания. В нейното последно състезание я победих на една от нейните дисциплини - на 800 крол. Тя се зарадва, естествено", започна разказът си Габриела.

Росица Димитрова е нейният първи треньор. Тя вижда потенциал и изпраща Габриела при сегашния ѝ треньор Кристиян Минковски. А любимият стил на младата плувкиня е гръб.

През ума ѝ минават негативни мисли, след като не успява да се класира за предишната Олимпиада в Токио. Според нея малките провали ни правят големи хора. 

"Колкото и усилия да ми коства, колкото и пъти да се налага да го повторя, няма да се откажа, докато не се получи дадено нещо. Много съм критична към себе си. Помагат ми треньорът и родителите ми. Нашите ме подкрепят с две ръце от самото начало", посочи още Габриела за "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

33 години след Таня Богомилова българска плувкиня стигна до финал в женското плуване. Габриела Георгиева завърши на 6-о място на Световното първенство в Доха. Българката, която в покри норматив за Олимпийските игри в Париж 2024 и постави национален рекорд, успя да изпревари две от съперничките си във финала на 200 метра гръб.

"Беше невероятно усещане. Цял живот съм се борила за квота за Олимпиадата. Осъзнах и какво съм постигнала за страната. Това шесто място е бонус, отидох с цел да покрия норматива. Дълъг беше пътят, който изминах. Миналата година се взех в ръце и промених малко начина на подготовка. Налагах си различни режими, за да ми е много по-тежко на тренировка. На тренировка трябва да се влагаш максимално, за да ти е по-леко на състезанието. Всеки ден съм тук без неделя, плувам два пъти дневно. Имаме и фитнес 4 пъти седмично", каза още Габриела.

Тя не се лишава от нищо в хранителен аспект, имало е период, в който е спряла шоколада, но след това го е вкарала менюто си. Открила е кои храни влияят добре на организма ѝ и залага на тях.

"В България ни отписват след една определена възраст. Ако се чувстваш добре във водата и показваш резултати, не ти пречи да останеш", отбеляза Георгиева.

Габриела опитва да мотивира останалите плувкини да не се отказват твърде млади от спорта и някои взимат пример от нея. А Федерика Пелегрини и Миси Франклин са нейните идоли в плуването. При мъжете - Майкъл Фелпс.

Габриела никога не е мислила да се състезава за друга държава. Преди Олимпиадата в Париж ѝ предстоят три състезания. Очакванията към нея на Олимпиадата я натоварват, но опитва да не мисли за тях. Целта ѝ е да подобри най-доброто си време, не цели конкретно класиране. Габи опитва да не мисли за плуването, докато не застане на стартовото блокче, а това ѝ влияе по-добре.

Плувкинята би изписала със златни букви в спортната ни история имената на Таня Богомилова и Йордан Йовчев. 

Гледайте цялото интервю във видеото.