България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политическият език е неуместен и метафоричен, Мария Габриел може да бъде "пожертвана"

Максим Бехар, доц. Денчева и доц. Миланов анализираха думите на ГЕРБ и ПП-ДБ около ротацията

22.03.2024 | 10:50 Редактор: Деси Николова

Под тежестта на своите думи партньорите в управлението са напът да сложат край на така наречената "сглобка". Време за помирение няма, поредният ултиматум на ГЕРБ-СДС към ПП-ДБ изтича днес.

"Днес няма да има изтичане на крайния срок и той пак ще бъде продължен. Дори не виждам чак толкова голямо нарушение на добрия тон. През последните години какво ли не чухме и сега, че някой нещо е казал, трябва да се преспи. Единствено съм притеснен от това, че един изключително качествен политик като Мария Габриел може да бъде пожертван и не искам това да се случи", заяви PR експертът Максим Бехар в студиото на "България сутрин".

Именно към Мария Габриел бяха насочени и обидите от ПП-ДБ, като тя бе наречена "красивото лице на мафията".

"Студентите българисти анализират политическата реч, а последните седмици ние не можем да смогнем да запишем толкова много примери. За нас като езиковеди е изключително важно да посочим своята нетърпимост към подобен тип в общуването", подчерта езиковедът доц. Владислав Миланов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи, когато политическите лица говорят, трябва да застанат с цялата си отговорност зад думите, които изричат. Доц. Миланов отбеляза, че политиците използват изключително неуместни за ситуацията думи, може би в стремежа си да се доближат до нас и да звучат естествено, но подчерта, че тези хора са представители на институции.

Според езиковеда доц. Диляна Денчева езиковата картина на политиците може да се раздели на две.

"Едната беше преди връчването на мандата, а другата беше след получаването на мандата. Ние не знаем какво се е случило в комуникацията преди връчването му. Знаем обаче какво се случи след това, когато започнаха да говорят. Говоренето се отприщи със среднощните конференции. Тогава видяхме, чисто лингвистично, че политиците са осъзнали силата на словото - да въздейства и да убеждава и го използваха максимално добре и умело", смята доц. Денчева.

По думите на езиковеда политиците са използвали изключително много метафори, фразеологични изрази и думи, които са типични за поетичния дискурс. Тя допълни, че преди връчването на мандата основно се е говорело за "извиване на ръце", а след това са преобладавали метафорите "счупване", "зашиване", "закърпване на счупеното".

"Не съм много сигурен, че политиците се интересуват от това дали ги разбираме или не. Те си говорят чрез телевизионните студиа и когато ГЕРБ направи пресконференция, тя отправя послание към "Продължаваме промяната", и обратното", каза още Бехар.

Според него ГЕРБ не искат да загубят властта и не знаят как да го направят, а ПП-ДБ искат да си запазят властта и знаят как да го направят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа