Времето за отговор на ПП-ДБ изтича - ще има ли ротация?

Седем от министрите в оставка ще отговарят на въпроси на депутати

22.03.2024 | 07:33 Редактор: Деси Николова
Времето за отговор на ПП-ДБ изтича - ще има ли ротация?

Днес изтича срокът, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на ПП-ДБ, за да отговорят дали ще приемат да продължат ротационното управление. 7 от министрите в оставка ще участват в парламентарния контрол.  

Указът на президента, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата на първата по численост парламентарна група, е в парламента и от ГЕРБ-СДС зависи дали ще предложат да влезе в днешния дневен ред. В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще изчака до петък отговора на ПП-ДБ. 

Вариантите са три - или ще бъде предложено в зала да се гласува правителство с променен от обявения от Мария Габриел състав, или след отказа на 11 от посочените от нея министри да участват в кабинет тя самата да депозира декларация с отказ, или да последва ново отлагане.

Днес депутатите трябва да продължат работа по още един енергиен законопроект. Вчера те включиха в дневния си ред ратификация на Споразумението между правителствата на България и САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Така ще бъде даден старт на работата по пускане в експлоатация нов реактор с мощност 1000 мегавата по технологията АР 1000, информира БНР.

Седем от министрите в оставка ще отговарят на въпроси на депутати. Заради командировка в чужбина премиерът в оставка Николай Денков няма да участва в парламентарния контрол. Няма да се включи и финансовият министър Асен Василев заради неотложни ангажименти.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR