Денков: Готов съм на всякакви компромиси, Борисов вчера се скри от Петков

"Не зачерквам никого", посочи премиерът в оставка относно бъдещето на Асен Василев

22.03.2024 | 09:25 Редактор: Деси Николова

От Брюксел министър-председателят в оставка обясни, че ако на гласуване се предложи само кандидатурата на Мария Габриел за премиер, без това на предложения от нея кабинет, Конституцията ще бъде погазена за пореден път. Денков обяви, че единственият разумен изход от сложната ситуация е възобновяването на преговорите. Ако това не се случи, "Продължаваме промяната - Демократична България" ще опитат да използват втория мандат за съставяне на кабинет.

Разумното решение през цялото време е било да седнем на масата на преговори и да тръгнем от изходна позиция. Това е разумното решение, заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът в оставка акад. Николай Денков.

Според него груба грешка би било да се вкара за гласуване в Народното събрание решение само с кандидат за министър-председател Мария Габриел.

"Няма избран министър-председател, без избран Министерски съвет", заяви Николай Денков и добави: "Надявам се ГЕРБ да се откаже от тази авантюра".

Той съобщи, че Кирил Петков вчера се е опитал да осъществи контакт с Бойко Борисов, но "Борисов се е скрил". Денков уточни, че не знае какво се случва в София, тъй като през целия ден в четвъртък е бил на съвета в Брюксел.

"Не зачерквам никого", посочи Денков относно бъдещето на Асен Василев.

"Аз съм готов на всякакви компромиси, които ще доведат до работещо и стабилно правителство", заяви премиерът в оставка. Според него Мария Габриел е направила голяма политическа грешка.

"Трябва да видим дали може да се поправи счупеното, дали тя би могла да е премиер, дали да се търси друг премиер от ГЕРБ. Трябва да се търси подкрепа и от двете политически сили. Не е важно едно или друго лице, а правителство, което ще работи", добави Денков.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR