България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Станишев за Bulgaria ON AIR: Изгубихме милиарди за 10 г. отлагане на членството ни в Шенген

"В сегашното управление постоянно се провокират взаимно, игра на нерви", каза евродепутатът

18.03.2024 | 11:36 Редактор: Искра Ангелова

В края на месеца България ще стане част от Шенген по въздух и вода. Идват и евроизборите, а  у нас въпросът за избори две в едно не изключен. Успяхме ли да покрием критериите на европейските институции?

"Не става въпрос за критерии на европейските институции, самите те подлежат на сериозна проверка и оценка. Това, което за социалистите беше най-важно, е, че по време на Ковид кризата, която продължи много време, не допуснахме да се повтори сценарият от предишната криза през 2008-2009 година, когато разходите бяха ограничени. Напротив, още през първия ден нашето семейство каза много категорично, че този път трябва да бъде различно  - трябва да има план за възстановяване", каза в специално интервю за Bulgaria ON AIR в Европарламента евродепутатът и бивш премиер Сергей Станишев.

По думите му този план е бил такъв, че да помогне на всички страни.

"Всички страни пострадаха от спиране на производство, прекъсване на търговски връзки, затварянето на хората. Трябва да се даде възможност да се възстановяват икономиките", смята той.

Станишев сподели, че трудно може да намери прилика между тройната коалиция, в която той и БСП участваха, и сегашното управление.

"Тогава имаше ясни приоритети - европейска интеграция, икономически растеж, които се случиха. Доходите нараснаха с 80-90% средно. Освен всичко останало, имаше и ясни правила, заради това нямаше и такива сътресения в коалицията, каквито има сега. Бяха подписани политическите споразумения, имаше програма, която се изпълняваше. Имаше коалиционен съвет, който заседаваше периодично и всички спорни въпроси се решаваха там", подчерта Станишев.

Той е на мнение, че сегашното управление е било "порочно заченато".

"В момента това, което виждаме, е игра на нерви. Взаимно се провокират постоянно, поставят различни условия, без да има реален механизъм за изчистване на противоречията и за постигане на компромиси. Заради това и сега сме в неведение какъв ще бъде крайният резултат, по-вероятно ще се договорят. Всички партии вече са в надпревара за евроизборите", коментира още бившият премиер.

Сергей Станишев смята, че основни партии влизат в говоренето на "Възраждане". Той припомни, че все още не сме пълноправен член на Шенген.

"Огромният проблем пред българската икономика са сухопътните граници. И за стоките това е проблем. За тези 10 години отлагане за членството ни в Шенген, след като сме изпълнили ангажимента, загубите за българската икономика са за милиарди".

Гледайте цялото интервю на Благовест Илиев със Сергей Станишев във видеото.