Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Станишев: Чистките в БСП са от години, Румен Овчаров е последният човек, който може да дава оценка

"С конституционните промени се засилва политическото влияние официално", каза евродепутатът

17.02.2024 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова

Най-големият руски опозиционен лидери и изтъкнат критик на Кремъл Алексей Навални почина в арктически затвор месец преди изборите в Русия.

"Без съмнение, това е голяма трагедия. Това е показателно за режима, който управлява в Русия, защото това е един авторитарен режим, а не демокрация в европейското разбиране. Демокрацията не е просто да избираш депутати и президент, тя е много по-сложна и крехка. Това е важен и урок за нас. При нас има свобода на изразяването, на опозиционната дейност, на медиите и в този смисъл трябва да сме много внимателни", каза евродепутатът и бивш премиер Сергей Станишев в студиото на "Опорни хора".

По думите му демокрацията трябва да бъде обгрижвана, защото има много посегателства.

"Не мисля, че представителите на европейските институции и НАТО визират физическо убийство. Не е тайна, че Навални беше в затвора с много тежка дългогодишна присъда при тежки условия за политическа дейност. За това става дума. Русия е държавата с най-много санкции. Вече 12 пакета санкции са наложени от ЕС и САЩ, но виждаме, че те не дават ефекта, който се очакваше. Има хиляди вратички те да бъдат заобикаляни - и технологични, и финансови", допълни Станишев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че миналата година Русия успя да премине към военновременна икономика.

"Военно решение на тази война няма. Очевидно е, че Путин не постигна целите, които си поставяше в началото. Той не искаше да завзема територии, той искаше да промени режима в Киев. И премина към военни действия, които много напомнят на Първата световна война. И двете страни не дават обективна информация, но жертвите са потресаващи. Също така и Западът, и ЕС, и НАТО подкрепят изключително много Украйна", коментира още евродепутатът.

Попитан колко е важен постът външен министър точно в тази връзка, той отговори: "Който и да е външен министър - външната политика на България няма да се промени. Няма нюанси в тяхната политика нито по отношение на войната в Украйна, нито по отношение на други ключови въпроси. Това е буря в чаша вода - за влияние, за извиване на ръце, за търговия. Всяка партия иска да има повече влияние".

Според него "сглобката" е нещо грозно и безпринципно.

"Всеки министър-председател изпълнява в немалка степен и функциите на външен министър, защото той заседава на европейски съвети, той води големи делегации в чужбина за двустранни отношения. Но въпросът е кой го вълнува, освен тях?", попита Сергей Станишев.

"Това, което излиза по случая с Мартин Божанов, показва, че всъщност едно е на повърхността, а механизмите за влияние и вземане на решения са съвсем различни. И никакви конституционни промени няма да ги променят. Дори се прави обратното - с конституционните промени се засилва политическото влияние официално. А БСП продължава да се занимава сама със себе си, за съжаление. Като че ли като опозиция "Възраждане" са много по-автентични, ясни и категорични, а ние се занимаваме със самоубийство, което продължава години наред", категоричен е той.

Бившият премиер смята, че чистките в БСП "вървят" от много време: "Отлъчване на хора, заклеймяване на хора. Хората със самостоятелно мнение, които са критични към ръководството, бяха изчистени от Националния съвет на Конгреса през 2020 година. Сега сме свидетели на Национален съвет, който не функционира. А Румен Овчаров е последният човек, който има право да дава оценка, защото той е един от ключовите фактори, които години наред я подкрепяше след всичките загуби и чистки".

На финала той сподели, че българите са алергични към думата "преход".

Гледайте целия разговор във видеото.