Авдеевка падна? Украинската армия се изтегли от бойното поле

Това е най-голямата победа на Русия от символична гледна точка след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято

17.02.2024 | 07:27 Редактор: Елеонора Танева
Авдеевка падна? Украинската армия се изтегли от бойното поле

Украинската армия се изтегли от източния град Авдеевка, където положението значително се влоши през последните дни, съобщи украинският генерал Олександър Тарнавски, който командва силите в тази зона, предаде Франс прес.

"Съгласно получената заповед, се изтеглихме от Авдеевка на предварително подготвени позиции. В ситуацията, в която врагът настъпва, ходейки по труповете на собствените си войници и с 10 пъти повече снаряди... това е единственото правилно решение", написа той в Telegram. 

Това е най-голямата победа на Русия от символична гледна точка след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято, отбелязва АФП. Отстъплението е и първото ключово решение на новия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Олександър Сирски, назначен на поста на 8 февруари.

"Реших да изтегля частите ни от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни позиции. Нашите войници изпълниха воинския си дълг с достойнство. Направиха всичко по силите си да унищожат най-добрите руски части и нанесоха значителни щети на врага", написа Сирски малко след съобщението на Тарнавски, цитиран от БТА. 

Авдеевка, в която живееха около 34 000 души преди руската инвазия през февруари 2022 г., падна в ръцете на проруските сепаратисти през юли 2014 г., преди да бъде върната под украински контрол. Тя се намира в Донецка област, чийто областен център е в ръцете на сепаратистите от 10 години.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 1
путинофили нещастни
преди 3 месеца
ИСКА ЛИ ВИ СЕ РУСИЯ ДА СПЕЧЕЛИ ? УКРАИНЦИТЕ ОЗЕМЛЯВАТ В РЕАЛНИ ГРАНИЦИ НЕКАНЕНИТЕ ПИЯНДУРНИЦИ, ОТИШЛИ ДА ВРЕДЯТ НА СВОБОДОЛЮБИВИЯ НАРОД ! ДВОЙНИКЪТ НА УМРЕЛИЯ ПРЕЗ 2022г. путин УВОЛНИ КОМАНДИРА НА РУСКИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ ЗАЩОТО УКРАИНСКИ МОРСКИ ДРОНОВЕ ПОТОПИХА РУСКИЯ ДЕСАНТЕН КОРАБ Цезар Куников ! НОВИЯТ КОМАНДИР НЕ МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ СРЕЩУ УКРАЙНА ! АКО МУ Е МИЛ ЖИВОТЕЦЪТ, ДА ЕМИГРИРА В ТУРЦИЯ ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 0
ugar
преди 3 месеца
това не е отстъпление, нападат към киев. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 2
km
преди 3 месеца
Фашистите си бият камшика...те само деца и старци останаха в украйна, повечето страхливци избягаха и цуцкат помощи в западна европа и не само. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 2
Ееее
преди 3 месеца