България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бум на туристите в България: Евтино, вкусно, зелено и с приятни домакини

София е място за почивка, посочи Румен Драганов 

11.03.2024 | 10:54 Редактор: Тодор Петров

Над 740 000 чужденци са посетили страната ни през януари тази година, което е значителен ръст спрямо нивата за същия период преди Ковид пандемията. Това обобщават от Института за анализи и оценки в туризма. 

Директорът на Института Румен Драганов заяви пред Bulgaria ON AIR, че туристите са с близо 200 хил. повече спрямо предковидната 2019 г. 

"По същия начин се движим за февруари - ще приключим на около 630 хил. Правим 2 млн. за декември, януари и февруари при очаквани 1,7 млн. за целия зимен сезон. Движим се добре като параметри. Спрямо миналата година сме с по-малък процент, но тук важното за нас е 2019 - най-силната предпандемична година. В чужбина отиват около 6 хил. българи за ски и сноуборд, в България са над 300 хил.", обясни той.

Драганов подчерта в студиото на "България сутрин", че Европа е преоткрила България като много сигурна и спокойна дестинация. Гостът изтъкна, че е много важно да браним "сигурна".

"Намират като много приятни българите, хубава е храната, евтино им се струва, напитките са евтини, чувстват се чудесно. През зимата предлагаме всички видове туризъм. В зимните курорти отиват някъде около 250 хил. общо. Много силен е СПА туризмът, но голяма част идват за културен туризъм в градско-историческа среда. Могат да видят много от паметниците, без да заплащат за това. Където трябва да се плати някаква такса, тя е минимална", уточни Драганов. 

У нас има много испанци, италианци, германци, австрийци и хора от скандинавските страни. Увеличават се полетите на летище София. 

"Гледах онзи ден 4-5 автобуса от Турция в центъра на София. ЕС представлява около 65% от тези, които идват в България, останалите 35% са извън ЕС. България е по-различна от всяка една от столиците в Европа, защото в големите столици е съсредоточен целият свят, докато у нас чужденците виждат българи и това им прави голямо впечатление. Всички са облечени добре, облечени са като тях и не виждат разлика. Транспортът ни е екологичен и бърз, прави впечатление зеленината. Нямаме някакво Сити, което да свети 24 часа. София е място за почивка", каза още Драганов.

По думите му има много силни очаквания по отношение на летния сезон, след като възстановяваме германския пазар. Имаме удвояване на полетите и от Великобритания. Очакваме повече поляци, австрийци, скандинавци. Започваме да ставаме хит на турския пазар, обърна внимание Драганов.

Служебните министри на туризма се справят по-добре от редовните, на мнение е директорът на Института за анализи и оценки в туризма. Запитан за министъра на туризма Зарица Динкова, гостът в студиото каза: Каква оценка да дам на министър, който не знае какво е "турист"?

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа


2
0 rate up comment rate down comment 0
много жалка гледка е
преди 6 дни
Работих за речни, круизни кораби и обиколих Европа...Когато навлезеш в страни като Румъния, Сърбия и България, гледката е сива и жалка...Сградите са сиви и порутени и не знам какъв туризъм развивате с такава инфраструктура...Туристите най-вероятно ни възприемат като гето и се радват когато се приберат вкъщи... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
дедовия
преди 1 месец
Пълни глупости.Имаше туристи, които бяха дошли в Банско и Добринище и заради цените отидоха направо в Гърция. Сигнализирай за неуместен коментар