Туристите не търсят само спане и храна, искат преживявания и грижа за здравето

Стремежът е към привличане на клиенти от Великобритания, скандинавските страни, заяви Любомир Стамболийски

04.03.2024 | 19:39 Редактор: Елеонора Танева

В последните години България дава сериозна заявка да се превърне в един от лидерите в балнео и СПА сектора.

"От дълго време клиентът има нужда, която е по-голяма от само спане, хранене и престой - търси се цялостно преживяване, което доставя различни удоволствия. В днешно време в сектора на медикъл и СПА туризма се подобрява качеството на живот през профилактика и подобряване на имунитета на човешкия организъм. Става все по-търсено, превръща се в тенденция в цяла Европа, което беше вследствие на пандемията", коментира търговският директор на първия български морски курорт "Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД" Любомир Стамболийски в мултиплатформения проект "Бъдещето: Начин на живот".

По думите му младите търсят метод да създадат превенция срещу сезонните разболявания, да засилят имунитета си, за да не пропуснат нито едно преживяване, което туристическият бранш предлага.

"Основата на медикъл и СПА туризма са природните дадености. В България сме изключително богати на природни ресурси, втори сме след Исландия по брой минерални извори. Това е уникално богатство, което всички трябва да пазим", призова Стамболийски. 

Туристите все повече търсят места с рециклируеми материали, които да бъдат заложени не само като се премахне хартията и пластмасата, а и спалното бельо, хавлиите да са от рециклируеми материи. 

"От гледна точка на хотелиера устойчивото развитие на туризма зависи от начина, по който строим нашите хотели, дали са в хармония с околната среда, как се грижим и обръщаме към нашите екипи, които доставят крайната услуга", подчерта Любомир Стамболийски пред Bulgaria ON AIR. 

Гостът е категоричен, че има възможност за развитие на целогодишен морски туризъм, какъвто е започнал преди пандемията. Тя и военните действия промениха профила на туристите, които посещават страната ни.

"Това амбицира бранша да търси и инвестира - насочени сме към Великобритания, скандинавските страни, които се оттеглиха преди 2018 г. Тенденцията показва, че българският турист търси все повече и повече преживявания, които се комбинират с подобряване на качеството на живот", допълни Стамболийски.

Успехът се търси и в баланса между традициите и новите технологии. Все по-популярна става флотационната терапия, при която човек лежи затворен в капсула, напълно на тъмно, изолиран от шум, светлина и всякакви усещания и плава над водата.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.