България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Искат промени в туризма: Българите се самоорганизират, но така рискуват много

В МОН е създадена работна група с наш представител, чиято цел е да актуализира професиите, съобщи Радостина Христова

12.02.2024 | 09:39 Редактор: Толя Стоянова

Обединение "Бъдеще за туризма" настоява "туроператор" и "туристически агент" да влязат в Списъка на професиите за професионално образование и обучение. 

"По време на пандемията покрай Ковид-19 имаше много голям отлив на професионалисти в бранша. Обединение "Бъдеще за туризма" прие за своя мисия и цел да направи връзка с професионални училища по туризъм в България. Нашата идея е да се срещнем с всички тези училища. 60 са училищата, които членуват в Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство", каза представителят на туроператор от Обединение "Бъдеще за туризма" и преподавател в професионалната гимназия по туризъм Радостина Христова за "България сутрин".

По думите ѝ часовете за туроператорска и агентска дейност са малко на брой.

"Настояваме за повече часове. Това са производителите на туристическия пакет, това е и свързващото звено на хотела, на ресторанта, на транспортната фирма, на екскурзоводите", заяви Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Учениците, които се обучават в тези професионални училища, учат хотелиерство и ресторантьорство. Голяма част от тях изучават предмети като туристическа анимация, екскурзоводство и планински водачи.

"В Министерството на образованието е създадена работна група с наш представител на обединение "Бъдеще за туризма", чиято цел е да актуализира професиите. Хората предпочитат да се самоорганизират, но рискуват много. Бих апелирала към туристите, ако имат проблем, да се обърнат към обединение "Бъдеще за туризма", посочи Христова.

Според нея бъдещите кадри в бранша биха допринесли за развитие в много положителни посоки, най-вече на предлагане на по-качествени услуги и по-добро обслужване по морските и зимните ни курорти.

Гледайте целия разговор във видеото.