България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Западът става по-настъпателен, Русия укрепва военния си потенциал

Възможно е Зеленски да е бил целта при експлозията до кортежа на Мицотакис, допусна журналистът Григори Недялков

07.03.2024 | 11:35 Редактор: Тодор Петров

Вчера имаше експлозия от дрон на около 200 метра от кортежа на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който бе на посещение в Одеса за среща с украинския президент Володимир Зеленски.

"Появиха се догадки, че мишената е бил Зеленски, защото той беше в Одеса. През вчерашния ден има най-малко петима загинали в Украйна. Най-често обстрелите се извършват от окупирания Кримски полуостров и не остава време на хората да потърсят убежище. Тежка е мисълта, че не знаем дали и кога ще долитат по-добри новини от Украйна. Руската страна казва, че са се целили в хангар с морски дронове", коментира журналистът от БНР Григори Недялков в "България сутрин".

Той цитира гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който казва: Разбирам, че тази война засяга всички. Няма хора извън войната. Украйна се противопоставя на варварска сила. Различно е да четеш за войната във вестника и да я чуеш със собствените си уши.

Григори Недялков изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че френският президент Макрон е поел много сериозни инициативи и е настъпателен.

Забелязва се и дипломатическо оживление, след като британският външен министър Дейвид Камерън ще се срещне с германския първи дипломат по темата за военната помощ за Украйна и оказване на натиск върху Русия.

"Има доклад на Вашингтонския институт, според който забавянето на военната помощ от страна на западните съюзници принуждава украинците да отстъпват позиции на фронта и да преминават в отбрана. Факт е, че Русия се готви за укрепване на своя потенциал и е напът да разшири своя военен капацитет край границите на НАТО", обърна внимание Недялков.

В същото време ЕС подготвя стратегия за отбранителна промишленост. Целта е да се мобилизират поне 1,5 млрд. евро от бюджета на ЕС в следващите години. Предстои европейските държави да заделят повече средства за отбрана.

Гледайте целия разговор във видеото.