България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Златото е добра инвестиция в следващите 10-15 години, но не е застраховано

Инфлацията кара хората да търсят други активи, коментира Цветослав Цачев

07.03.2024 | 11:30 Редактор: Толя Стоянова

Треска за злато - исторически рекорд при неговата цена.

"Златото в някаква степен изоставаше, защото расте щатският долар и сега се опитва да компенсира. Когато еврото е слабо, това му дава сила. Инфлацията кара хората да търсят други активи. Намаляването на еврото е причината то да стане толкова интересно", коментира инвестиционният консултант Цветослав Цачев в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че и златото, и останалите активи са свързани един с друг. По думите му основните фактори, които движат цените на акциите и на облигациите, влияят и на златото.

"Причината, заради която златото е толкова интересно за инвеститорите, е търсенето, когато има някакъв риск в световната икономика и на пазарите. Златото има собствено поведение и това, че сега започва да компенсира изоставането си, не е знак, че останалите активи ще започнат да се покачват, освен ако инфлацията не се върне на дневен план. Намираме се в пауза и по-добра среда, в която златото може да компенсира своено изоставане", каза инвестиционният консултант в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му огромната част от инвестициите по света са насочени в акции, облигации и недвижими имоти, а златото и биткойните са процент от тези активи и представляват много малък дял.

"Не смятам, че инвеститорите търсят възможност да избягат от тези три актива. Само китайският пазар изостава. Те търсят възможност да инвестират парите си в злато. Златото има различна корелация към активите. Всички суровини има своя период на растеж и период на спад. Добра инвестиция е в следващите 10-15 години, но не е застраховано от сериозна динамика", прогнозира Цачев.

Според него по-ниските цени на пшеницата ще позволят на производителите да получат по-добри норми на възвращаемост.

"Тези излишъци, плюс това, че Украйна продава на по-ниски цени, са причините за неравновесието на пазара. Делът на руското зърно не е толкова голям. Русия изнася към Азия и Африка", каза Цачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 1 месец
AJDE I TOZI ВСЕЗНАЙКО се обади ! Сигнализирай за неуместен коментар