Цената на златото удари рекорден връх

Благородният метал поскъпна с 1,3%

05.03.2024 | 23:10 Редактор: Толя Стоянова
Цената на златото удари рекорден връх

Цената на златото се повиши до рекорден връх, като спекулациите за промяна на курса на паричната политика на Федералния резерв и геополитическите рискове подкрепиха ралито на благородния метал, пише Bloomberg. Благородният метал поскъпна с 1,3% до 2141,79 долара за тройунция по-рано във вторник, преди да намалят ръста си. Цената надмина предишния рекорд от 2135,39 долара за тройунция, поставен на 4 декември миналата година.

Цената на златото се повиши с около 100 долара през последните пет сесии, подкрепена от комбинацията от очаквания за разхлабване на паричната политика, геополитическо напрежение и риска от спад на пазарите на акции.

"Все по-сериозният риск от корекция на фондовия пазар, белязан от слабите данни за фабричното производство в САЩ в петък, може да е убедил някои инвеститори да се преориентират от инвестициите в акции към златото", заяви стоковият стратег в Saxo Bank A/S Оле Хансен.

Въпреки че моментът на промяна на курса на Фед остава несигурен, признаците, че той наближава, оказват подкрепа на златото от средата на февруари насам. Според суап пазара има почти 60% шанс лихвите да бъдат намалени през юни, по-висока вероятност от началото на миналия месец. По-ниските разходи по заемите обикновено се отразяват положително на благородния метал.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay