България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат пред Bulgaria ON AIR: Тръмп е покрит с украинска кръв, Путин е страхливец

"Руският президент е политически мъртъв", смята Бернар Гета

05.03.2024 | 12:09 Редактор: Искра Ангелова

Доналд Тръмп заяви, че е обект на политическо преследване и сравни съдбата си с тази на руския опозиционер Алексей Навални, който почина в затвора. А евродепутатът Бернар Гета от "Обнови Европа" заявява, че куражът си има име и то е именно Навални.

"За момента САЩ не са изобщо на тази висота, понеже американският конгрес по време на управлението на г-н Тръмп блокира помощта за Украйна. Днес трябва да кажем нещата с истинските им имена - г-н Тръмп е покрит с украинска кръв. Всеки ден украинци умират заради електоралните интереси на г-н Тръмп, който на всичкото отгоре е човек, който иска да постигне съгласие с Владимир Путин не само на гърба на украинците, но и на гърба на всички европейци. На другия край на Атлантическия океан, струва ми се, че започваме да сме на висотата на този кураж. Европейският съюз има мобилизация, факти, които наистина събудиха ЕС. Това беше речта на този същия Доналд Тръмп, който окуражаваше Русия да атакува европейските страни, които не са дали достатъчно средства на Атлантическия съюз", каза Гета в интервю за репортера на Bulgaria ON AIR Теодора Георгиева.

Според него украинците са от слабата позиция, но не защото им липсва кураж, а защото нямат достатъчно муниции да се противопоставят.

Франция и Украйна подписаха договор за 3 милиарда евро допълнителна военна помощ, като договорът е за 10 години. "Трябва да се разбере, че дори войната да продължи 10 години, ние ще бъдем през тези 10 години на страната на Украйна. Това не е едно и също нещо", настоя Гета.

"Каквито и да са преките причини за смъртта на Навални, дали Путин е наредил да го убият или пък чисто и просто е починал от изтощение, във всеки случай убиецът има едно име и това е Владимир Путин. Дори да е изтощение - кой допусна да се стигне до това изтощение и тази смърт, ако не е Владимир Путин", заяви евродепутатът.

"Първата крайност е опитът за отравяне, втората е да го осъди на 19 години затвор, без да се знае защо. 19 години затвор, защото е политически опонент на Владимир Путин, той не е убил хора, не е изгорил обществени сгради, нищо не е направил, което да заслужава такова наказание. Френските крале преди Френската революция са можели да се възползват от това - изпращали са писма, които са съдържали заповеди от краля за налагане на произволни присъди, които не могат да бъдат обжалвани. Така и в Русия, както и когото кралят Путин, тоест деспотът Путин, поиска - може да изпрати в лагер, където да бъде подложен на мъчение, студ, глад, изолация, защото някой не е харесван от деспота", допълни Бернар Гета.

"Трябва да си спомним, че когато Путин дойде на власт, възпламени отново войната в Чечня доброволно, с цел да покаже, че е защитник на Велика Русия. След това политическите убийства започнаха да следват с един ужасяващ ритъм под негово управление. И никога не е спирал, да, очевидно никога не можем да докажем дали той е убиецът или неговите хора, или неговият режим", коментира още евродепутатът.

Гета е на мнение, че Путин систематично убива своите потенциални опоненти.

"Още когато един мъж или една жена заплашват пряко или косвено неговата власт, или чисто и просто го предизвикват, този мъж или тази жена изчезват. Нека си спомним в началото на инвазията в Украйна преди две години имаше епидемия от хора, които падаха от прозорци. И всичките бяха хора, за които знаем, че са критикували тази инвазия, дори в стеснен кръг, те са мъртви", припомни той.

Евродепутатът смята, че Путин се е страхувал от тях.

"Путин не е силен човек, той е слаб, защото за да се страхуваш до такава степен от най-малкия знак на противопоставяне, трябва да си страхливец на първо място и на второ - да си наясно с крехкостта на тази диктатура. А Путин е и двете. Когато Владимир Путин идва на власт , той е млад полицейски агент с мускули, привлекателен и както е привлекателен, той наследява един алкохолик Борис Елцин. Нормално е Путин да бъде много по-популярен в сравнение с Борис Елцин. И той беше много популярен в първите години на своето управление, но днес не е така", каза още събеседникът.

Гета смята, че руският президент е политически мъртъв.

Гледайте видеото с цялото интервю на Теодора Георгиева с Бернар Гета.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа


6
1 rate up comment rate down comment 0
hi5
преди 1 месец
Пропаганда -Тръмп ли рапали тази война????????-при него нямаше войни . Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 0
сор-0соиден
преди 1 месец
А Тръмп с какво им е длъжен на украинците? Той не им е обещавал стотици милиарди долари всяка година? Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 3
Демократ
преди 1 месец
Дребно, страхливо човече, което се крие зад руската армия и тероризира собствените си народ и държава. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Тази интервюираща има отровен френски, явно дефицит на кадри и срам за медията. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец