Много полиция, камери и страх от ексцесии: Стотици се сбогуват с Навални

В руските медии няма нито дума за събитието

01.03.2024 | 13:43 Редактор: Деси Николова

Светът гледа към Москва. В 14 часа местно време там започна поклонението пред тленните останки на опозиционера Алексей Навални. Огромна опашка от хора се изви край църквата на Света Богородица "Утоли моята печал" в Марино. Полицейското пристъствие е засилено.

Километрична опашка от хора се изви около църквата в московския квартал Марино, където Навални е живял приживе. Въпреки страховете от провокации, засиленото полицейско присъствие и новите камери за видеонаблюдение, монтирани ден преди поклонението, близки и стотици поддръжници на Алексей Навални се сбогуват с опозиционния лидер.

Полицейски бариери контролират опашката за влизане в църквата. Поклонението се излъчва на живо от водещите световни медии и от специален канал в YouTube, създаден от екипа на Навални. 

На този фон – в руските медии няма нито дума за събитието. Критикът на Кремъл почина на 16 февруари в сибирската наказателна колония в град Харп. Осем дни майка му Людмила Навалная чака да получи тялото на сина си. Според официалните документи причината за смъртта му е сърдечен арест.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС