България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Качествената храна е скъпа, не се изненадвайте на 9 лв. за килограм картофи

Голяма част от млечните продукти не са от свежо мляко, а от вносно или млечни суроватки, подчерта доц. Огнян Боюклиев

05.03.2024 | 11:40 Редактор: Елеонора Танева

Липсата на правила при доставките на храни вдига цените. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев. 

"Вътев защитаваше тези идеи преди 9 месеца - за създаване на аграрна камара, която по веригата да обедини всички, а видяхме, че се разединих ", коментира в студиото на "България сутрин" доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Той е категоричен, че не трябва млякото да е 90 ст.  за литър свежо, да излиза пакетирано на 2,40 лв., а в магазина на рафта да стига 4 лв.

Един от проблемите, които икономистът посочи, е, че у нас фермерът, който произвежда мляко, си купува от търговци фуража, което оскъпява продукцията. Все пак в Добричко вече има практики за затворен цикъл: фураж-мляко, месо-магазинна мрежа.

Високите цени в магазина се получават и при несезонните продукти. Затова доц. Боюклиев призова да не се изненадваме от 9 лв. за килограм пресни картофи, на които още не им е сезонът.

"Храната е сложен феномен, въпрос на култура. Качествената храна е скъпа храна, не е начинът да натискаме крайната цена, а да има скъсяване на връзката производител - потребител", призова гостът.  

Пред Bulgaria ON AIR доц. Огнян Боюклиев подчерта, че е важно потребителят да е информиран за какво си дава парите.

"Голяма част от млечните продукти не са от свежо мляко, а от вносно или млечни суроватки, това трябва да бъде написано ясно, това не е задължително отрова или нискокачествен продукт, това е заместител. Има стратегия на ЕС и можем да я приложим - да знаем откъде е млякото, къде е преработено и какви са цените. Трябва да знам, че консумирам свински бут от Елена, от такава порода свиня, а не да ми правят свински бут с внесено от Германия месо - това е мошеничество", каза още доц. Огнян Боюклиев.

Прогнозата му е цената на пресните зеленчуци да започне да пада, но при млякото не се очаква такава тенденция.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.