България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Таков: Лидерите на БСП опитват служебно да овладеят градската организация

Това са нелегитимни решения и не трябва да има избори, категоричен е председателят на БСП-София

28.02.2024 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Избори се задават в структурата на БСП в София. Причината е подкрепата на общинската организация за временния председател на СОС Цветомир Петров.

"Не сме направили престъпление. Решението на Градския съвет казва, че общинските съветници от БСП не трябва да подписват коалиционно споразумение с групите на ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС и да намерят вариант да подкрепят кандидат след широк консенсус в СОС. Няма решение на Националния съвет, не сме виждали такова. Не са наказали никого, защото няма решение на Националния съвет. Нямаше заседание, защото нямаше кворум. Това са нелегитимни решения и не трябва да има избори. Това решение ще засегне хиляди социалисти в столицата", заяви лидерът на БСП-София Иван Таков за Bulgaria ON AIR.

Всичко си струваше и отново щях да направя същото, както и моите колеги. Показахме, че БСП може по друг начин да се развива, явно това не се хареса на някои хора. Резултатът от избори 2 в 1 ще е повече от лош - драматичен, настоя той.

По думите му, ако целта е саботаж на европейските избори, трябва да излязат и да го кажат.

"От "Позитано" 20 са направили хвърковата чета, която трябва да прави събранията по районите. Може да се сетите какви конфликти ще настъпят. Опитват служебно да овладеят градската организация - последен бастион на свободното слово. Започвам да се съмнявам да не би да се търси трети противоуставен мандат за Нинова", каза още Таков в "България сутрин".

"Депутатите ходят по студиата и се занимават със СОС. Говорят, че сме гласували заедно с ГЕРБ. Ние изкарахме ГЕРБ от властта в София. Ако искахме да правим договорки с ГЕРБ, щяхме да направим това, което искаха Нинова и Свиленски - да пуснем Свиленски за кандидат за кмет. В 24 МИР докара БСП до 4-цифрен резултат, щеше да остане на пето място и кандидатът на ГЕРБ да отиде на балотаж", аргументира се гостът.

Лидерът на социалистите в София изтъкна, че не се ръководят от думите на лидера на партията, а от колективните органи. "Те преценяват и взимат решения, други погазват Устава", отбеляза Таков.

"Основната фигура в Столична община е кметът, нашият кандидат победи този на ГЕРБ. Останахме на по-малко от 1%, затова оспорваме и ще видим как ще се произнесе съдът", посочи още той. 

Гледайте целия разговор във видеото.